Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber Tarihi Germuş Kilise'si ahır oldu

Tarihi Germuş Kilise'si ahır oldu

Tarihi Germuş Kilise'si ahır oldu
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 3928 Beğen : 0

Bakanlar Kurulu kararıyla 2011'de turizm merkezi ilan edilen köyün ineklerinin barındığı kilisenin durumu görenlerin tepkisini çekiyor. Köylüler, İl Özel İdaresi'nin tanıtıcı tabela dikip başka bir şey yapmadığı tarihi kiliseye sahip çıkılmasını istiyor. Taştan yapılan ve iki katlı olan Germuş Kilisesi'nin, Dağeteği köyündeki nüfusları bini aşan Ermenilerin 1895'te göç etmesinden hemen önce yapıldığı tahmin ediliyor. Ermenilerin boşalttığı köyün daha sonra, 1'inci Dünya Savaşı'nda büyük hizmetleri olan Üceymi Sümer Paşa'ya Atatürk tarafından hibe edildiği biliniyor.

Şanlıurfa merkeze 10 kilometre uzaklıkta bağlı Dağetegi (Germuş) köyündeki tarihi kilise köylüler tarafından İnek ahırına çevrildi.

Şanlıurfa’nın Dağeteği köyünde yer alan Germüş köyü ve kilisesi 23 Ekim 2011’de bakanlar kurulu kararı ile turizm merkezi ilan edildi. 23 Ekim 2011 tarih/28093 sayılı resmi gazetede yayımlandı.

Turizm alanı olarak ilan edilen tarihi Germüş evleri harabe halindeyken tarihi Germüş kilisesi ise günümüzde köylüler tarafından inek ahırı olarak kullanılması adeta tarihimize ne kadar sahip çıktığımızı gösterir durumdaydı.

Tarihi kilisenin girişine Şanlıurfa il özel idaresi tarafından 3 dilde tanıtım tabelası dikkatlerden kaçmadı.

Germüş Köyü, Ermenilerden kalma bir köydür. Bu günkü ismi Dağ eteği köyü’dür. Toprak altında bulunan geçitlerden haberdar olan defineciler ise köyde sonsuz kaçak kazılar yapmaktadırlar.

Binbir güçlükle ulaşılan Germuş Kilisesi’nin içi de dışından pek farklı değil. Kara taştan yapılan sütünler belki de son demlerini yaşıyor. Üstlerindeki kaplamalar bir bir dökülmüş durumda. Haç işaretleri bilinçli olarak tahrip edilmiş, taban kısımları definecilerin talanına uğramış. Kilisenin belli bölümleri çeşitli aletlerle kazılmış. Kazı izleri hala duruyor. Kazılardan kilisenin avlusu da nasibini almış. Birçok yapı bu kazılarla çökmüş.

Germuş Kilisesi

19. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Germuş Kilisesi, Merkezin 10 kilometre kuzeydoğusunda Germuş dağlarının eteklerinde kurulan Germuş Köyü’nde yer alır. Köyün bugünkü ismi Dağeteği’dir. Kilise alanı bir akarsu, bir kilise (Aziz Yakup Kilisesi) ve kilisenin toplantı meydanından oluşur.

Köy Atatürk tarafından Hibe Edilmiştir

Kilise taştan ve iki katlı olarak inşa edilmiştir. Bu köy, Atatürk tarafından Üceymi Sümer Paşa adında Irak kökenli Hamidiye Paşası bir şeyhe hibe edilmiştir. Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devletinin Suriye cephesinde önemli yardımları görülen bu paşa, savaştan sonra Türkiye’ye gelmiş ve buraya yerleşmiştir. Asıl ismi Üceymi Sadun Paşa’dır. Sümer soyadını 1934’ te yürürlüğe giren soyadı kanunuyla birlikte almıştır. Köyde Türk Sineması’nın unutulmaz isimleri Kemal Sunal, Şener Şen, Adli Naşit, İlyas Salman ve Müjde Ar gibi onlarca isim film çekiminde bulundu. Şimdi o köy ve çevresine giden yollar bakımsız ve harap halde…




Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler