İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Ahrar'uş Şam yeni liderini seçti

Ahrar'uş Şam yeni liderini seçti

Ahrar'uş Şam yeni liderini seçti
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2528 Beğen : 0

İslami Ahraru'ş Şam Hareketi, dün İdlib’te gerçekleştirilen saldırıda can veren askeri ve siyasi yöneticilerin yerine yeni kadrolar atadı. Hareket tarafından yapılan açıklamada, Mühendis Ebu Cabir’in başkan, Ebu Salih Tahan’ın ise askeri kanat komutanı olarak seçildiği bildirildi.

İdlib’in Ram Hamdan bölgesinde bir toplantı halindeyken, sebebi henüz tam olarak bilinmeyen bir patlama sonucunda hareketin genel başkanı Abbud el Maruf ve askeri kanat komutanı Abdullah el Hamavi gibi isimlerin tamamı hayatını kaybetmişti. Hareketin 28 yöneticisinin cesetleri bu sabah toprağa verildi.

Toplantıda 50 civarında kişinin bulunduğu belirtiliyor. Bazı kaynaklar toplantıya katılanların tamamının hayatını kaybetmiş olacağı ihtimali üzerinde duruyor.

Şam İslami Özgürleri Hareketi olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz “Hareket Ahrar’üş Şam el İslamiyye” Suriye’nin kuzey batısında, Halep, Hama ve İdlib gibi farklı şehirlerde Esad rejimine karşı mücadele vermekteydi.

İdlib bölgesinde Ahrarü’ş Şam’ın dışında Esad yönetimine karşı mücadele eden İslami Cephe ve Suriye Devrimcileri Cephesi gibi Özgür Suriye Ordusu’nun farklı tugaylar bulunuyor.

Ahrarü’ş Şam Hareketi İslami Cephe’nin içindeki en önemli gruplardan birisi olarak biliniyor. Hareket, Esad güçleri ve IŞİD’e karşı Suriye’nin tamamında mücadele veriyor. Hareketin aşırı tazyiki nedeniyle IŞİD 2014 Nisan ayında İdlib’den tamamen çekilmek zorunda kalmıştı.

Ahrar’üş Şam, Suriye’de yer alan El Kaide ve Özgür Suriye Ordusu gibi farklı oluşumlara doğrudan bağlı olmadığını daha önce açıklamıştı. Hareket, Suriye İslami Cephesi’ni oluşturan grupların en güçlüsü olarak kabul ediliyor.

Özgür Suriye Ordusu ve Nusra Cephesi ile Esad güçlerine karşı bir ara ortak mücadele veren Hareket, İdlib, Hama ve Halep’te en güçlü direniş grubu olarak biliniyor. Serakıb, Eriha ve Rakka gibi şehirlerde de Esad güçlerine karşı üstünlük sağladı.

Hama’da İman, İdlib’te Bedir adında tugaylar oluşturan Ahrarü’ş Şam, Eriha’da Ibad er Rahman, Cebel Sariye’de Sariye el Cebel, Ermenaz’da Cabir bin Abdullah gibi farklı askeri gruplar oluşturdu.

Ahrarü’ş Şam, 2013 Ocak ayında Teftenaz Askeri Havaalanını ele geçirmişti. Nusra Cephesi ve Şam Şahinleri “Sukur eş Şam” ile birlikte havaalanının tamamını kontrolüne alan Ahrar, buradaki askeri uçak, helikopter ve mühimmatı ele geçirdi.

Ahrarü’ş Şam; Nusra Cephesi ve Sukur eş Şam ile de Esad güçlerine karşı ortak operasyonlar yapıyor. Hareket Suriye’de Esad’a karşı halk ayaklanmasının başlamasından itibaren oluşmaya başlamış ancak kuruluşu 2011 yılı sonunda tamamlanmıştı.

Ahrarü’ş Şam Suriye’de halk ayaklanması başlamadan önce, Selefi fikri akımdan etkilenmiş isimlerden oluşuyor. Bu isimlerden bazıları, Saydanaya Hapishanesi’nde hapis yatmış isimler olarak biliniyor. Ancak Müslüman Kardeşler’den de etkilenen bir hareket olan Ahrar, diğer Selefi gruplar gibi aşırı dini bağnazlıklardan uzak müsamahakar İslami bir grup olarak nitelendiriliyor.

Hareketin başkanı Ebu Abdullah kendisiyle yapılan bir söyleşide; “Aramızda sigara içen, müzik dinleyen ve cemaat namazlarına katılmayan gençler de var” demişti.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler