İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Almanya'ya uygun İslam, Kadiyanilik mi?

Almanya'ya uygun İslam, Kadiyanilik mi?

Almanya'ya uygun İslam, Kadiyanilik mi?
Yazan : Aysun Eylem Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 3282 Beğen : 0

Hessen Eyaletinden sonra Hamburg Eyaleti de Kadıyanileri 'Ahmadiyya Muslim Jamaat'ini bir kamu kuruluşu olarak resmen tanıyıp, Kilise'ye eşit düzeyde haklar verdi.

Almanya'da yıllardan beri çok sayıda Müslümanı temsil eden Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB, Milli Görüş Teşkilatı İGMG, İslam Kültür Merkezleri Birliği VIKZ ve Almanya Müslümanlar Konseyi ZMD, birer kamu kuruluşu olarak resmen tanınmak için çalışmalar yaptıkları halde, Alman yetkililer bir takım nedenler öne sürerek Müslüman çatı kurumlarının bu taleblerini geri çeviriyorlar.

Alman devletinin Türkiye Cumhuriyetinin bir uzantısı olarak gördüğü ve 1984 yılında kurulan DİTİB'e bağlı yaklaşık 900 cami derneğinin 150 bine yakın kayıtlı üyesi bulunuyor ve bu camiler üzerinden DİTİB'in ulaşabildiği Müslüman sayısı neredeyse yarım milyonu geçiyor. Almanya'daki toplam Müslüman sayısının 2000'li yıllarda 3 milyondan fazla olduğu tahmin ediliyordu.

Türkiye'de Süleymancılar olarak bilinen cemaatin cami derneklerini biraraya toplayan çatı kuruluş İslam Kültür Merkezleri Birliği VIKZ'ye bağlı Almanya'da yaklaşık 300 dernek bulunuyor. Milli Görüş Teşkilatı İGMG'ye bağlı 300'den fazla cami derneği bulunuyor ve Avrupa'nın başka bazı ülkeleri de içine katıldığında toplam 1833 şubesinde yüzbine yakın kayıtlı üyesi var. Almanya Müslümanlar Konseyi ZMD ise çoğunlukla Arap ülkelerinden gelen Müslümanları temsil eden 22 çatı kuruluşun üst teşkilatı ve kendisine bağlı yaklaşık 300 cami derneği bulunuyor.

Bu yukarıda zikrettiğimiz çatı kuruluşların yanısıra Almanya'da Müslümanların yoğun olarak yaşadığı birçok şehirlerde hiçbir üst kuruluşa bağlı olarak çalışmadan faaliyet gösteren daha onlarca cami ve derneği bulunuyor. Almanya'daki cami sayısının 2 bin 500 ile 3 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Almanya'da Ahmediyye Cemaati olarak bilinen Kadıyanilerin ise toplam 225 derneği bulunuyor ve bu derneklere kayıtlı yaklaşık 35 bin üyesi var.

Alman şehirlerinde diğer Müslüman kuruluşlar minareli kubbeli cami inşaa etmek istediklerinde bir dizi engellerle karşılaştıkları halde ve senelerce başvuruları sümenaltı yapılırken ya da reddedilirken ve çoğu şehirde cami dernekleri mahkemeye başvurmak zorunda kalırken, Ahmediyye Cemaatinin başvuruları çok hızlı bir şekilde olumlu olarak cevaplandırılıyor. Bu şekilde minareli ve kubbeli Ahmediyye Cemaati tarafından inşaa edilen Almanya genelinde 36 adet cami var. Alman belediyeleri, diğer İslami derneklerin cami inşaatlarında maddi desteği nerelerden temin ettikleri ya da edecekleri konusunda çok titiz bir araştırma yapıldığı halde görkemli camiler inşaa eden Ahmediyye Cemaatinin maddi imkanları kaynaklarının araştırılmadığı bir gerçek.

Geçen sene Almanya'da ilk defa bir kamu kurumu olarak resmen Hessen Eyaletinde tanınan Kadıyanilerin Rhein-Main bölgesindeki üye sayısı Almanya genelindekinin neredeyse yarısını oluşturuyor. 2013'te Hessen Eyaletine bağlı Flörsheim ve Fulda şehirleri ile Rheinland-Pfalz Eyaletine bağlı Neuwied şehrinde, minareli ve kubbeli olarak yapılmak üzere 3 yeni cami inşaatının daha temelleri atıldı.

Almanya'da 1950'li yıllardan beri resmi kaydı bulunan ancak 1992'de aktif olarak faaliyetlerine başlayan 'Ahmadiyya Muslim Jamaat' AMJ'nin Alman asıllı Genel Başkanı Abdullah Uwe Wagishauser, 1976 yılında 26 yaşında bir genç olarak Hindistan'a yaptığı bir seyahat sırasında Kadiyanilerin yıllık toplantısına katıldı ve cemaatten çok etkilendiği için Kadıyaniliği seçtiğimi açıkladı. Wagishauser, 1984 yılında da cemaat lideri tarafından Almanya emirliği görevine getirildi.

Wagishauser, Hamburg Eyaletinin cemaatini resmen tanımasından sonra basına yaptığı açıklamada, bir yıl önce Hessen Eyaletinde yaptığı açıklamaya benzer ifadeler kullanarak, Almanya'daki diğer güçlü İslami kuruluşların ve Müslümanların göstereceği tepkiyi gözönüne almış olmalı ki, teşkilat olarak şimdilik Müslümanlardan vergi toplamayı düşünmediklerini bildirdi.

Hessen Eyaletindeki açıklamasında Wagishauser, kendilerine tanınan resmi statüyü kullanarak Rhein-Main bölgesinde ve Hamburg'ta Müslüman mezarlıkları açmayı planladıklarını söylemişti. Şimdi bir şehir eyaleti olan ve 'Hansastadt' olarak da bilinen Hamburg Eyaleti tarafından da tanındıktan sonra yaptığı açıklamada mezarlık planlarını tekrarlayarak, Müslümanlara ait ana okulu kurmak istediklerini ve '100 minareli kubbeli cami kampanyası' kapsamında Hamburg'ta iki yeni cami daha inşaa etmek istediklerini bildirdi.

Görünen o ki, Almanya kendi İslam anlayışını , İngilzi deneyiminden istifade ederek ülkesine taşımaya kararlı görünüyor.

Mucahid Yıldız - Almanya



Yazar Hakkında

  • Aysun Eylem

    Aysun Eylem

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler