İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Anadolu'nun İlk Camisi : Habibi Neccar Camii

Anadolu'nun İlk Camisi : Habibi Neccar Camii

Anadolu'nun İlk Camisi : Habibi Neccar Camii
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 5442 Beğen : 0

Anadolu’da inşa edilen ilk camii, Hz. Ömer döneminde yapılmış Habibi Neccar Camii'dir

Hazreti Ömer döneminde Antakya’nın fethedilmesinden sonra, Habibi Neccar Hazretleri adına yaptırılan, Anadolu’ya inşa edilen ilk cami bugün hala ayakta ve ibadete açık..

İnsan ve Hayat Aktüel Kültür Dergisi şubat sayısında yer alan habere göre, Antakya, miladi 636 yılında Hazreti Ömer’in kumandanlarından ve sahabenin büyüklerinden Ebu Ubeyde bin Cerrah ve Halid bin Velid (r.a.) tarafından fethedilerek, İslam beldesi haline getirildi. Bu tarihlerde yapımına başlanan ve Habib-i Neccar Hazretlerinin ismi verilen camii, Müslümanların Anadolu’da inşa ettiği ilk mimari eser unvanına sahip oldu.

Önce tekke şeklinde inşa edilen camii, sonradan camiye çevrilmiş. Daha sonra birçok kez restore edilmiş. Külliye içerisinde bir cami, 12 hücreli bir medrese ve şadırvan bulunuyor. Caminin kuzeydoğusunda ise Hazreti İsa’nın iki resülünün ve Habibi Neccar Hazretleri’nin türbeleri bulunuyor.

Selçuklu Hükümdarı Kilise Olmaktan Kurtardı

969 yılına kadar ibadet edilen cami, haçlı seferleri sırasında Antakya’nın Hristiyanlar’ın eline geçmesiyle kiliseye çevrilmiş. 1084 yılında şehri tekrar fetheden Selçuklu hükümdarı Süleyman Şah zamanında tekrar aslına çevrilip, cami olma şerefine ulaşmış. Cami bu günkü son halini 1857’de Osmanlı Devleti zamanında almış.

Neden Habibi Neccar Hazretlerinin İsmi Verildi?

Antakya’nın Hazreti Ömer devrinde fethedilmesiyle inşa edilen camiine ismi verilen Habibi Neccar Hazretleri hakkında Kur’an-ı Kerim’de önemli bir bilgi yer alıyor. Yasin-i Şerif’in 20. ve 21 ayetlerinde “O esnada şehrin tâ ucundan bir er koşarak geldi, ‘Ey hemşerilerim’ dedi. ‘Uyun o gönderilen Resuller’e. Uyun sizden bir ecir istemeyen o zatlara ki onlar hidayete ermişlerdir.’” şeklinde bir kişiden ve sözlerinden bahsediliyor.

Antakya’da Hazreti Allah’a ilk iman ederek, Hz.İsa’nın elçilerini halkın zulmünden korumaya çalışan bu zât, İbni Abbas’tan rivayet olunduğuna göre, Habibi Neccar Hazretleri’dir. Gönderilen elçilere iman ettiği için kavmi tarafından elçilerle beraber şehit edilmiştir. Bu büyük zâta hürmet için, Anadolu’da ilk inşa edilen bu camiye Habibi Neccar Hazretleri’nin ismi verilmiştir.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler