İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Doğan: Sünnilik de Alevilik de şiddeti reddeder

Doğan: Sünnilik de Alevilik de şiddeti reddeder

Doğan: Sünnilik de Alevilik de şiddeti reddeder
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2403 Beğen : 0

Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Süleyman Şah Üniversitesinde (SSU) yaptığı açıklamada Sünni İslam anlayışının da Aleviliğin de şiddeti reddettiğini kafa keserek dünya basınına poz verenlerin İslamla bağdaştırılamayacağını söyledi.

“1. Uluslararası Türk Kültürü Kongresi” Süleyman Şah Üniversitesinin ev sahipliğinde Leyla Dumankaya Kampüsünde başladı.

“Türk Sufi Kültürü ve Gelenekleri”nin konu edildiği kongreye akademik dünya uluslararası düzeyde katılım gösterdi. 20 ülkeden 120 bilim adamının tebliğ sunduğu kongrede güncel konularda masaya yatırıldı.

Kongrenin açılışında konuşan SSU Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Ekiz, Türk kültürünün 780 bin kilometrekarelik bir alandan ibaret olmadığını 22 milyon kilometrekareye yakın bir alana yayılan kültürel birikime sahip olduğunu söyledi. Rektör Ekiz, üniversite olarak böyle önemli bir kongreye ev sahipliği yapmalarının üniversitenin kuruluş amaçlarından olan sosyal bilimler odaklı üniversite olma hedeflerine katkı sağladığını belirtti.

Kongrenin açılış panelinin ardından açıklamalarda bulunan Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, bir üniversite tarafından böyle bir konunun gündeme alınmasının büyük önem arz ettiğini söyledi. Bunun Türkiye’de bir ilk olduğunun altını çizen Doğan, “Bu tür çalışmalarla Alevilerle-Sünnilerin birbirlerini yakından tanımaya çalışmasına katkı sağlanır. Alevilik tasavvufun kendisidir. Son yıllarda sıkça anılan Mevlana, Hacı Bektaşı Veli, Aşık Veysel, Yunus Emre hepsi birer sufidir, mutasavvıftır.”dedi.

“Anadolu’da çatışma kültürü yok”

Ülkemizin etrafında yaşanan olaylara baktığımızda mezhepler arasında çatışmalar yaşandığını ama Anadolu’da bunun olmadığını anlatan Doğan, “Alevilik kin ve şiddeti reddeder. Sünni İslam anlayışı da bunu reddeder. Bugün Ortadoğu’da din adına kafa keserek dünya basınına poz verenlerin İslamla bir bağlantısı olamaz. Bütün inançların temeli sevgi yoludur.”dedi.

Açılış programı Rektör Prof. Dr. Hüseyin Ekiz ve Mütevelli Heyet Başkanı Ali Dumankaya tarafından katılımcılara verilen teşekkür plaketi ile sona erdi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler