İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Dünyanın en büyük toprak camisi

Dünyanın en büyük toprak camisi

Dünyanın en büyük toprak camisi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 4695 Beğen : 0

İçi bir sütun ormanı gibi olan Büyük Cenne Camisi'ni, sayısı 100'den fazla olan dört köşe sütun ayakta tutuyor.

Mali'nin Cenne (Djenne) şehrinde bulunan "Büyük Cenne Camisi" yalnız Cenne'nin değil, bütün Afrika'nın en ilginç mimarî eserlerinden birisi olarak tüm esrârı ve görkemiyle şehrin ortasında yükseliyor. Cami ilk defa 14. yüzyılda yapılmış, birkaç kere yıkılan cami, bugünkü haline 1907'deki inşaa çalışmasından sonra gelmiş.


Mali’de Bani Nehri sahilinde yer alan dünyanın en büyük kerpiç camisi, Unesco’nun Kültür Mirası Listesi'nde de yer almaktadır. Caminin önü, şehrin en büyük meydanı. Burada, her hafta pazartesi günleri kurulan pazar görülmeğe değer. Kara ve nehir yoluyla akın akın gelen pazarcı ve müşterilerin gökkuşağının bütün renklerini taşıyan kıyafetleri göz kamaştırıyor.


3 minaresi, 60 metre eniyle içi ve avlularında 50 bin kişinin aynı anda namaz kılabildiği, tamamı topraktan inşaa edilmiş muhteşem bir camidir. Bu şahane binanın yok olmasına mani olmak için şehir halkı senede bir gün caminin sıvalarını güçlendiriyor. Bu mimarî tarzına "Sahil Sudanez" deniliyor.


Yüzde 80'i Müslüman olan Mali'de birbirinden enteresan birçok cami görmek mümkündür. Cenne şehrindeki evlerin tümü toprak ve çamurdan yapılmış. Beton ve tuğladan inşaa edilmiş bir ev görmek bile neredeyse imkânsız...


Cenne'de sanki zaman durmuş, insanlar asırlar önce nasıl yaşamışlarsa bugün de öyle yaşıyorlar. Birbirine kenetlenmiş toprak evler, dar, eğri büğrü sokaklar... Basık evlerin yanı sıra, üç dört katlı toprak binalar da görmek mümkün. Sudan - Fas mimarîsi denen bu çeşit evler, bütün yörede yaygın. Kapı, pencere süslemeleri tek düze toprağa renk ve şekil veriyor.

Batı Afrika'nın İslâmî merkezlerinden biri olan Cenne'de 40 kadar Kur'ân Okulu talim ve terbiye veriyor. Sokak başlarında, hocalarının etrafında toplanmış çocuklar ders dinlerken görmek mümkün...



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler