İslami Haberler

Dünyanın tek sallanan minaresi

Dünyanın tek sallanan minaresi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 3585 Beğen : 0

Dünyanın tek sallanan minaresi İran’ın tarihi kenti İsfahan’da bulunuyor.Yaklaşık 1,5 milyon nüfuslu kente yılda 100 bin turist geldiği öğrenildi. Kentin ortasında bulunan İmam Meydanı (Nakş-ı Cihan), 512 metre uzunluğu ve 163 metre genişliğiyle yapıldığı dönemde dünyanın en büyük meydanıydı. Çin’in Pekin (Beijing) şehrindeki Tiananmen Meydanı’ndan sonra, bugün dünyanın en büyük 2. meydanı olarak geçiyor.

Daha önce Mecusiler’in tapınağı olarak kullanılan Manar Jonban ise Moğollar döneminde türbe olarak düzenlenmiş. Manar Jonban (Sallanan minareler) aslında bir mimar hatası. Binanın çatısına daha sonra balçık ve tahtadan yapılan minareler çok sağlam olmadığından müezzinler tarafından sallanıyor. Daha önce çan çalarak daha sonra tekbir getirerek sallandırılan minareler 1316 yılında Moğol hakimiyeti sırasında derviş Abdullah tarafından yaptırılmış. Ateşgâh ise mescid olarak kullanılmaya başlanmış.

İsfahan’ı ziyaret eden turistlerin uğrak mekanı olan Manar Jonban’ın 2 kilometre uzağında ise dev ateşgâh mabedi bulunuyor. Sasaniler dönemine kadar Mecusilerin ibadetgahı olarak kullanılan dev ateşgah İran devriminin ardından bakımsızlıktan yıkılmak üzere.

İsfahanlı Ali Hadi, sanliurfahaber editörü Muhammed Taşçılar’a Manar Jonban’ı, “Moğollar döneminde yaşamış ve 1.316 yılında ölmüş Ebu Abdullah adlı bir dervişin türbesi olan Manar Jonban, 17 metre yüksekliğinde 2 adet sallanan minareye sahip. Belli saatlerde Görevliler tekbir sesleriyle minareyi sallıyorlar.” diye anlattı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler