İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Görmez "Bektaşilik İslam dininin içindedir"

Görmez "Bektaşilik İslam dininin içindedir"

Görmez "Bektaşilik İslam dininin içindedir"
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 3469 Beğen : 0

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Arnavut Bektaşileri Lideri Baba Mondi’yi makamında kabul etti. Merkezi Arnavutluk’un başkenti Tiran’da bulunan Arnavut Bektaşileri Lideri Baba Mondi’yi kabulünde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Tarihe baktığımız zaman İslam’ın barış ve rahmet mesajını Balkan topraklarına ilk götüren Hacı Bektaşi Veli’nin torunları alperenler olmuştur. Asırlarca İslam’ın rahmet mesajını Balkanlar'da diri tutmada İslam’ın irfan yorumu diyebileceğimiz Müslüman Bektaşi dervişlerinin çok büyük katkısı olmuştur” dedi.

Herkesin ülkesinde aynı barış mesajlarını yaşatmakla mükellef olduğunu kaydeden Başkan Görmez, şunları söyledi;
“Tarihteki birlik ve beraberliğimizin ilk vurulduğu yer Balkanlar olmuştur. Biz önce Balkanlar'da vurulduk. Bunu dikkate alarak geleceğimizi, birliğimizi, beraberliğimizi yeniden inşa etmeliyiz. Aramızdaki farklılıklar sadece zenginliğimizdir. Bunu Arnavutluk'ta sizi ziyaret ettiğimizde de vurguladığınızda mutlu olmuştum. İki hafta önce Hacı Bektaş ilçesinde Hacı Bektaşi Veli’nin türbesini ziyaret ettim. Sizinle daha önce konuştuğum hususu basının huzurunda da ifade ettim. Orada iki önemli mesaj verdim. Birincisi, bu topraklarda Müslüman varlığında Hacı Bektaşi Veli’nin ve onun talebelerinin büyük bir katkısı vardır. Sadece bu topraklarda değil, Balkanlardaki İslam’ın varlığında da en büyük katkı ona aittir. İkinci olarak da, Hacı Bektaşı Veli Dergâhı’nın sıradan bir müze olmaktan çıkarılması ve tarihte hangi fonksiyonları icra ediyorsa o fonksiyonların yerine getirildiği bir mekâna dönüştürülmesi yönünde oldu.”
Arnavut Bektaşileri Lideri Baba Mondi ise Arnavut Bektaşileri Merkezi ve kendileri için tarihi bir gün yaşadıklarını vurgulayarak, “Bu bizim için çok önemli bir gündür. Dünya Bektaşi Merkezi için de önemli bir gündür, tarihi bir gündür. Müslümanlar nerede olursa olsunlar onlar birliktir. Çünkü kardeştirler. Tarikatlar her zaman İslamiyet’in kalbidir. Tarikatlar genellikle insanların manevi değerlerini artırmak için vardır. Hiçbir zaman tarikatlar İslam’ın dışında olarak kendilerini görmemişlerdir. Bu ziyaret, barışın, sevginin ve kardeşliğin devam ettiğinin göstergesidir. Osmanlı dönemindeki Bektaşilerin İslamiyet’teki etkilerini anlatan sözlerinizden dolayı teşekkür ederim. Bu sevgi hep vardı.” dedi.
Arnavut Bektaşileri Lideri Baba Mondi…
“Dünya bunu bilsin ki, Bektaşilik İslam dininin içindedir…”
“Herkes İslami barışın, sevginin ve kardeşliğin yanında olmalıdır. Tabii ki ister Sünni, ister tarikatlar, ister Bektaşi birliği olsun bunların bir çatı altında, Kuran’ın ve Hz. Muhammed’in (SAS) rahmet mesajları etrafında birleşmeleri gerekir. Bektaşi Birliğinin Merkezinin olması sadece organizasyon içindir. Bu İslam’ın dışında olması anlamına asla gelmez. Bunu birçok toplantıda söyledim. Sürekli bir araya gelip konuşmamız gerekiyor. Gruplaşmalar dinimize zarar verir. İslami birlikler arasındaki barışı, sevgiyi ve kardeşliği savunmamız gerekiyor. Bektaşiliğin kendi başına bir din olduğu anlayışını asla kabul etmiyoruz. Dünya bunu bilsin ki, Bektaşiler İslam dininin içindedir. Temel olan Kur’an’dır. Temel olan kardeşliğimizdir.”
Baba Mondi’nin sözleri üzerine Diyanet İşleri Başkanı Görmez bunun izahının bile üzücü olduğunu belirterek şunları söyledi;
“Bu izahta bulunmak bile üzücüdür. Dünyadaki bazı güçlerin Arnavutluk'ta Bektaşiliği ayrı bir din gibi algı oluşturmak istediklerini biliyoruz. Bunu ortadan kaldırmak için verdiğiniz mücadeleyi de biliyorum. Sizleri gönülden tebrik ediyorum. Böyle bir iddia Bektaşiliğin bütün tarihine yapılacak en büyük haksızlıktır. Kelime-i tevhidin varlık felsefesini dünyaya bildiren bir İslami anlayışın İslam’ın dışında gösterilmesi gibi bir yanlışlık olamaz. Hz. Muhammed (SAS) ve Ehl-i Beyt'inin sevgisini dünyaya ilan eden bir oluşumu İslam’ın dışında göstermek mümkün olur mu? Kuran'ı Kerim'i mukaddes kitap olarak, rehber olarak kabul eden bir topluluğu İslam’ın dışında görmek mümkün olur mu? Bunlar tamamen ideolojik ve geçici heveslerden ibarettir. Sizler Arnavutluk'tan bütün dünyaya bunu ilan ediyorsunuz. Ancak tabi yeni nesillerin bu yanlışlıklara kapılmaması için daha büyük çalışmalara ihtiyaç var. Bu konuda biz sizlere her türlü desteği vermeye hazırız.”


Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler