İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler GYV: Ayasofya ile ilgili kampanyamız yok

GYV: Ayasofya ile ilgili kampanyamız yok

GYV: Ayasofya ile ilgili kampanyamız yok
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 3025 Beğen : 0

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) Başkanı Mustafa Yeşil, Fethullah Gülen grubunun Ayasofya'nın ibadete açılması ile ilgili bir kampanyasının olmadığını söyledi.

Yeşil, "Biz Ayasofya Camii'nin açılmasının tamamen iktidarla ilgili bir mesele olduğu ve bunun uluslararası hassasiyete sahip bir mesele olduğu inancı ve düşüncesi içindeyiz." dedi.

Mustafa Yeşil, Gülen grubunun Ayasofya Camii'nin ibadete açılması ile ilgili kampanya başlattığı yönündeki iddialara değindi. Sosyal medyada Ayasofya Camii'nin açılması ile ilgili bir hareketlenmenin dikkatini çektiğini kaydeden Yeşil, "Genel manada herkesin kendi şahsına özel Ayasofya ile ilgili bir düşüncesi bir mütalaası olabilir. Özellikle muhafazakâr tabanın Ayasofya Camii ile ilgili bir özlemi bir duygusu olabilir. Ancak Hizmet'in bu manada, Ayasofya'nın ibadete açılması konusunda külli manada bir kampanya yapması söz konusu değildir. Bazı gazetelerin sosyal medyadaki hareketliliği Hizmet'e izafe ederek yaptığı bu yakıştırma, bu yaklaşım doğru değildir. Biz Ayasofya Camii'nin açılmasının tamamen iktidarla ilgili bir mesele olduğu ve bunun uluslararası hassasiyete sahip bir mesele olduğu inancı ve düşüncesi içindeyiz. Dolayısıyla Hizmet’in bu hususta kampanya yaparak, açılması yönündeki ısrar algısını asla Hizmet olarak biz tasvip etmeyiz. Ama Hizmet'e gönül verenlerin içerisinde buna ilgi duymuş ve bunun üzerinde ısrarla gündem yapmış insanlar varsa, bu onların şahsi mütalaalarıdır, asla Hizmet'in genel manada bu tarz bir duruşu talebi, ısrarı söz konusu değildir." ifadelerini kullandı.

Ayasofya'nın açılması için kanun teklifi

Ayasofya Camii'nin yeniden ibadete açılması için bağımsız milletvekili Hami Yıldırım tarafından kanun teklifi verildi

Burdur Bağımsız Milletvekili Dr. H. Hami Yıldırım, Ayasofya'nın, 'Ayasofya Camii' adıyla, cami olarak yeniden ibadete açılması için kanun teklifi verdi.


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunulan kanun teklifinde Yıldırım, Ayasofya Camii'nin, Türk milletinin tarihi kimliğinin bir parçası, ayrılmaz, hatta asli unsurlarından biri olduğuna dikkat çekti. Ne var ki bugün hâlâ ibadete kapalı tutulduğunu, resmi kayıtlarda müze olarak görüldüğünü ve fiilen de müze olarak kullanıldığını anlatan Yıldırım, Ayasofya Camii'nin 1934 yılında bir restorasyon vesilesiyle ve aradan geçen 80 yıla rağmen hala tartışmalı kabul edilen bir kararnameyle müzeye dönüştürüldüğünü kaydetti.

Bu kararın 1930'larda ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu şartlar çerçevesinde alındığının anlaşıldığını belirten Yıldırım, şöyle devam etti: "Tarihe, geçmişle hesaplaşmak için değil, yaşananlardan ders çıkarmak için bakmak lazımdır. Kararın doğruluğunu ya da yanlışlığını tartışmak her zaman mümkündür, ancak bu siyasetçilerden ziyade bilim adamlarının, tarihçilerin işidir; zira tarihi olayları kendi bağlamından kopararak, sadece bugünün dünyasından bakarak yargılamak çoğu zaman yanıltıcıdır, adil değildir. Ancak söz konusu kararın bugün hâlen muhafaza ediliyor olması, izah edilebilir bir durum değildir. Ayasofya Camii, etrafındaki eserleriyle, külliyesiyle beraber bir vakıftır; Fatih Sultan Mehmet'in vakfiyesidir ve hukuken el konulmuş durumdadır, vakıf bırakılma maksadına aykırı biçimde kullanılmaktadır. Ayasofya'nın hâlâ vakfedilme amacı dışında kullanılması, böyle bir yasağın devamı, bugünün dünyasında hukuk ve insan haklan ihlalidir. Bugüne kadar ülkemizde vakıflarla ilgili pek çok olumlu adımlar atılmışken, maalesef bu ayıp ortadan kaldırılamamıştır. Bugün Ayasofya'nın vakfedilme gayesi dışında kullanılması, hem hukuken, hem örfen, hem de ahlaken yanlıştır, kabul edilemez. Ayasofya'mn vakfedilme gayesine uygun hale getirilmesi hem hukuki, hem ahlaki, hem de vicdani bir sorumluluktur, görevdir. Bu sorumluluk ve görevden kaçınanlar Türk milleti, tarih ve gelecek kuşaklar önünde mesuldür, mesul olacaktır."



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler