İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler İlk ziyarette gündem 'Heybeliada'

İlk ziyarette gündem 'Heybeliada'

İlk ziyarette gündem 'Heybeliada'
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 3352 Beğen : 0

Balat’taki Fener Rum Patrikanesi dün ilk kez bir Diyanet İşleri Başkanı’nı ağırladı. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ziyaret sonrasında yaptığı açıklamada, “Her dinden insanın özgürce din adamları yetiştirmesinin onların bir hakkı olduğunu düşünüyoruz” derken, Patrik Bartholomeos’sa “Ruhban Okulu konusunda ümitli olmaya devam edeceğiz” dedi.
Görmez’i patriklik binasının ikinci katındaki asansör kapısında Fener Rum Patriği Bartholomeos karşıladı. Kabul salonunda basına kapalı gerçekleştirilen ziyaret, Diyanet TV ’den canlı olarak yayınlandı. Görmez ve Bartholomeos’un kabul salonunda gerçekleştirdiği görüşmenin öne çıkan konusu Heybeliada Ruhban Okulu’nun durumu oldu. Samimi bir havada gerçekleşen görüşmede Bartholomeos, ziyaretten dolayı büyük sevinç ve onur duyduklarını ifade ederek, Görmez’in Ruhban okulunun tekrar açılması doğrultusunda yaptığı açıklamaları memnuniyetle izlediklerini kaydetti.
Görmez’se Bartholomeos’a Atina’da bir cami yapılması konusundaki isteklerini iletti. Görmez ve Bartholomeos, ilerleyen süreçte Ortodoks dünyasındaki Müslümanlar ile İslam dünyasındaki Ortodoks Hıristiyanların durumlarını konuşmak için sık sık bir araya gelme kararı aldı.
Ziyaretin ardından Görmez ve Bartholomeos birlikte bir basın açıklaması yaptı. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, gecikmiş bir ziyarete geldiklerini dile getirerek, Bartholomeos’un geçen yıl ramazan ayı öncesinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nı ziyaret ederek, hem hayırlı olsun dileklerini ilettiğini, hem ramazan ayını tebrik ettiğini hem de kendilerini patrikhaneye davet ettiğini anlattı. Bu davete ancak bir yıl sonra icabet etmiş bulunduğunu söyleyen Görmez, şöyle konuştu:
“Din özgürlükleri konusunda, inanç özgürlüğü konusunda, eğitim özgürlüğü konusunda, mabet masumiyeti konusunda kendimiz için hangi hakları istiyorsak, onların da aynı haklara sahip olmasını, sadece ülkemizde değil, bütün dünyada her kimliği taşıyan, her dine inanan insanın özgürce kendi inancının gereklerini, ibadetlerini ve inancına uygun olarak eğitimini çocuklarına vermesini, aynı zamanda din adamları yetiştirmesini, onların bir hakkı olduğunu düşünüyoruz. Kimlikleri, kültürleri sayılarla ifade etmek, ‘azınlık’, ‘çoğunluk’ diye ifade etmek dile yakışmıyor”

‘Umutlu olmaya devam’
Bartholomeos da önceki günkü Berat Kandili’ni ve yaklaşan ramazanı kutladı ve şunları söyledi: “Ruhban okulunun tekrar açılmasıyla ilgili bize müteaddit defalar umut verildi. Maalesef bugüne kadar gerçekleştirilmedi. İzin bugün çıkarsa, biz okulu yarın faaliyete geçirebiliriz. Her zaman ümitli olmaya devam edeceğiz.”

Birbirlerine tespihlerini verdiler
Diyanet İşleri Başkanı Görmez ile Patrik Bartholomeos manastır bölümünde öğle yemeği yedi. Yemek sonrasında Bartholomeos, Görmez’e ‘Allah’ yazılı bir hat ve gümüş tepsi, Görmez de 3 dinde aynı anlama gelen ayetlerin bulunduğu bir pano hediye etti. Görmez, tespih tutkusunu bildiği Bartholomeos’a bir de tespih hediye edince Bartholomeos da cebinden çıkardığı kendi tespihini Görmez’e verdi.

Bakan Bağış: Çalışma var
AB Bakanı Egemen Bağış , TGRT’de yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in, Patrik Bartholomeos’u ziyaret etmesini “Tarihi bir ziyaret” diye nitelendirdi. Bağış, Ruhban Okulu’nun açılıp açılmayacağına ilişkin soru üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın konuyla ilgili bir çalışma yapıldığını daha önce söylediğini anımsatarak, “Ruhban Okulu’nu kapatan, bir yargı kararı. Türkiye ’nin değişen kanunlarıyla o yargı kararının önüne geçilebilmesi için ne tür adımların atılması gerektiğine dair çalışmaları arkadaşlarımız yürütüyorlar” diye konuştu.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler