İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler İsviçre'de İslami anaokulu izin bekliyor

İsviçre'de İslami anaokulu izin bekliyor

İsviçre'de İslami anaokulu izin bekliyor
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 3082 Beğen : 0

İsviçvre'de Radikal Müslümanları çatısı altında toplayan Merkezi İslam Konseyi, 'İslami bir anaokulu' açmayı planlıyor. Zürih kantonundaki Volketswil köyünde bulunan İslam merkezinde açılması planlanan kreş ve anaokulu için kanton yetkililerine başvuruda bulunuldu.

İslam Konseyi yetkilileri başvuru için gerekli tüm yasal prosedürün yerine getirildiğini kreş açış izninin Haziran ayına kadar çıkacağını ümit ettiklerini söylediler.

Sonradan Müslüman olan, Konsey yöneticilerinden Melanie Muhaxheri, girişimin amacını şöyle açıkladı:

“Çocuklar İslam yaşam tarzını sadece evde yaşanması gereken bir olgu olarak algılamamalı. İslam’ın ev dışında da olması gerektiği küçük yaşta öğretilmeli. Müslüman çocukların kendi dinlerini, örtünme, haya gibi gereklerini küçük yaşta öğrenmeleri gerekiyor. O nedenle böyle bir anaokuluna ihtiyaç var”.

İslami anaokulunun müfredatında Kuran ve Muhammed Peygamber'in hayatı da yer alacak. Al Huda (Hüda- Doğru yol) ismi verilecek olan ve aylık 9.000 İsviçre Frankı'na (yaklaşık 10,250 dolar) mal olacağı hesaplanan anaokulunun finansmanı bağışlar ve aileler tarafından karşılanacak.

Ilımlı Müslümanlar projeye karşı

İsviçre İlerici İslam Formu Başkanı Saida Keller-Messahli, Merkezi İslam Konseyi ile aynı görüşte değil, kanton yöneticilerine çağrı yaparak, İslami anaokul açılmasına izin verilmemesini istiyor.

Girişimin hoşgörüye dayalı İslam dini değerlerine zıt olduğunu savunan Keller-Messahli “ Böyle bir projeye yeşil ışık yakmak, ilerde telafisi zor zararlar verecektir. Bu tarz bir eğitim anaokulu çocuklarının tüm hayatlarını etkileyecek, problemli sonuçlar doğuracaktır” diyor.

Müslüman çocuklara özel okul açma fikri ilk kez 2010 yılında Basel’de yaşayan Aziz Osmanoğlu adlı Türkiye vatandaşı ve eşine verilen yüzme dersi cezası ile ortaya çıktı.

İnançları gereği o yıllarda 8 ve 10 yaşlarında olan kızlarını erkek çocuklarla birlikte yapıldığı için okuldaki zorunlu yüzme dersine göndermeyen aileye 3.000 Frank para cezası verildi.

Buna karşı temyize giden aile, federal mahkemeden de olumsuz cevap alınca ceza kesinleşti. Sonradan Müslüman olan bir İsviçreli, cezayı aile adına ödedi.

Bu olay sonrasında Müslümanlar, önce Basel’de İmam Hatip benzeri ortaokul ve lise düzeyinde bir okul açmak için girişimde bulundular. Basel Müslümanlar Komisyonu başkanı Lütfi Cem Karatekin, “ Biz Müslümanlar, çocuklarımızın iyi eğitim almasını talep ediyoruz. Bunu alırken de kendi inancımıza kurallarımıza saygı duyulmasını bunların göz ardı edilmemesini istiyoryuz. Basel’de açmayı planladığımız İmam Hatip Okulu Projesi devam ediyor. Finansal sorunları aşmaya çalışıyoruz. 2015 yılından itibaren Basel kantonunda okul açmak için izin almak zorunluluğu kalkıyor. Hem finansal konuların çözümlenmesi hem de izin zorunluluğuna takılmamak için projeyi 2015’e erteledik.” dedi.

BBC



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler