İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Kırgızistan: İslam ile ulusal gelenekler arasında

Kırgızistan: İslam ile ulusal gelenekler arasında

Kırgızistan: İslam ile ulusal gelenekler arasında
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2940 Beğen : 0

20 yıl boyunca Kırgızistan yönetimi dini işlere pek karışmıyordu, ama geçenlerde yetkililer bu alanda ‘rahatsız edici’ durumun mevcut olduğunu ifade ettiler.

Sözlerine göre çeşitli İslam mezhepleri Kırgız halkının kültürel kimliğini yok ediyor ve devletin varlığını bile tehdit ediyor. Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev devlet ile din arasındaki ilişkileri düzenleyen yeni bir kavram geliştirme talimatını verdi. Bu gibi belgelerin taslakları daha 2006 ve 2009 yılında hazırlanmıştı, ama uzmanların sözlerine göre ülke yönetiminin siyasi iradesi olmadığı için gerçekleştirilmemişti.

Farklı değerlendirmelere göre Kırgızistan’da yaşayan vatandaşların yaklaşık yüzde 80’i Müslüman’dır, ve son on yılda daha önce ılımlı dindar Kırgızlar arasında hızlı İslamlaşma süreci gözlenmektedir. Radikal dini grupların artan etkisi, aşırı sayısının artması, Arap ülkelerinde faaliyette bulunan çeşitli askeri kamplarda yetişkin ve çocukların eğitilmesi, yasal ve yasadışı İslam örgütlerinin dışarıdan finanse edilmesi endişe vericidir.

Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev’in sözlerine göre bazı siyasetçiler dini kuruluşlarla birlikte İslam’ı ‘siyasi silah’ olarak kullanmaya çalışıyorlar, bu da Kırgız Müslümanları arasında halk ve devletin yok olması tehdidini oluşturan bölünmelerin meydana gelmesine yol açtı. Almazbek Atambayev şunu söyledi: ‘Bazı ülkelerde din siyasi silah olarak kullanılıyor, ancak bunun sonuçları çok üzücüdür. Bunun örneklerine Suriye, Mısır, Afganistan ve Irak’ta tanık oluyoruz. Bu devletlerin milleti ikiye bölünmüş ve birbiriyle savaşıyor. Son zamanda Kırgızistan’da da politikacılar dini kuruluşlarla birlikte siyasi amaçlarla dini kullanma çabalarında bulunuyorlar. Bu çok tehlikeli bir eğilim, bu çabalara son vermek lazım! Ülkemizde İslam’ı Araplar, Bangladeş ve Pakistan kültürüyle karıştıran insanlar var. Onlar ulusal gelenekler ve kıyafetlerden vazgeçip Kırgız halkına yabancı gelen adetleri ve yakışmayan kıyafetleri dayatıyorlar. Sokaklarda çok sayıda sakallı erkek, Arap kıyafetli insan var. Tabii ki, biz Müslüman’ızdır. İslam, atalarımızın dinidir. Ama aynı anda bizim Kırgız olduğumuzu da unutmamalıyız. Atalarımızın geleneklerini unutturmak isteyenlerin sayısı günden güne artıyor. Buna izin verirsek ülkemizi, halkımızı kaybetmiş oluruz’.

Kırgız ‘Mantıklı Çözümler’ Analiz Merkezi Müdürü Esen Usubaliyev’e göre devlet diyalog ve din alanı üzerindeki kontrol yerine dini kuruluşlarınn temel ideolojisine karışmaya başlarsa, Tebliğ Cemaati gibi tehdit oluşturmayan örgütleri yasaklamaya kalkışırsa halkın büyük bir tepkisiyle karşılaşacak, ılımlı dindar vatandaşların çoğu radikallere dönüşmüş olacak.

Moskova Carnegie Merkezi Din, Toplum ve Güvenlik Projesi Eş Başkanı Alexey Malaşenko Kırgızistan’ın mücadele için diyalog yerine sonuç getirmeyen şiddet yöntemlerini tercih etmiş Orta Asya’daki komşularının olumsuz tecrübesine dikkat çekti. Ülkenin sosyal ekonomik durumu ne kadar kötüyse aşırılık tehdidinin o kadar büyük olduğunu kaydeden Malaşenko şunu söyledi: ‘Bana gelirse din alanındaki durum ülkenin ekonomik, siyasi durumuna, halkın yaşam kalitesine bağlı, çünkü radikal İslamcılar halkın sosyal-ekonomik sorunlara tepkisi sonucunda meydana gelirler’.

Kırgızistan Din İşleri Ajansı’nın verilerine göre ülkede yaklaşık 1800 cami ve 30 medrese faaliyet göstermektedir. Ama uzmanlar gerçek rakamların bu verilerden daha üstün olduğunu düşünüyorlar. Uzmanlar 2014 yılının sonbaharında NATO birliklerinin Afganistan’dan geri çekilmesinin ardından aşırılardan gelen tehdidin artacağını tahmin ediyorlar. Alexey Malaşenko’ya göre Kırgızistan’da ılımlı İslam radikal İslam hep paralel olarak gelişecek. Ama Esen Usubaliyev ülkede İslami aşırılık tehdidinin o kadar büyük olmadığını zannediyor: ‘İslam kimliği, İslam fikirleri daha da gelişecek. Ve bunu bir tehdit olarak görmemeli. Aslında mesele şu ki devletin bu süreçlere ne kadar katılacağı ve ülkede dini ilişkiler üzerindeki kontrolünün ne kadar sıkı olacağıdır. Devlet din alanındaki durumu kontrol altında tutmazsa yerine başka kuruluşlar bunu yapacak. Bu da çok daha büyük tehdit oluşturacaktır’.
Tamamını oku: https://turkish.ruvr.ru/2014_03_27/Kirgizistan-islam-gelenekler/

RIA



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler