İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Kur'an'ın ilk kez Zazaca tefsiri yapıldı

Kur'an'ın ilk kez Zazaca tefsiri yapıldı

Kur'an'ın ilk kez Zazaca tefsiri yapıldı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2613 Beğen : 0

Kur'an-ı Kerim'in Zazaca tefsiri ve meali yapıldı. Feqi Çoliq tarafından hazırlanan eser Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor

Feqî Çolîg (Bilal Hoca) tarafından yapılan Kur’an-ı Kerîm’in Zazaca tefsîri Tefsîrê Qur’onê Kerîm: Zazakî ismiyle yayımlandı. Zaza dilinde yapılıp basılan ve alanında ilk olma özelliği taşıyan, uzun yıllar süren bir çalışmanın neticesinde tamamlanan Kur’an-ı Kerîm Tefsîri, Astun Yayınları tarafından neşredildi.

Mübarek Kur’an’ın, nüzulünden bin 400 küsur yıl sonra, ilk kez Zaza diline tercüme edilmiş olması büyük bir eksikliğin giderilmesi adına son derece kıymetli olarak görülüyor.

Büyük bir titizlikle hazırlanan çalışmaya “Takdim” ve “Mukaddime” olmak üzere iki ayrı bölüm ilave edilmiş. Önsöz mahiyetindeki Teqdîm’de “dil” ve “anlam” bakımından tercüme ve çeviriye ilişkin birtakım izahatlar yapılmış; yine latinizasyonda tercih edilen imlâya dair kimi bilgiler ve alfabeye yer verilmiş.

Giriş niteliğindeki Muqeddîme’de ise Tefsîr’e ilişkin kimi bilgiler veriliyor. Akabinde söz konusu bu tercüme faaliyeti için neden “meal” ifadesinin tercih edilmeyip buna mukabil “tefsîr” ifadesinin tercih edildiği hususunda birtakım malumata, kimi referanslara müracaat edilerek yer verilmiş.

Kur’an-ı Hâkîm’in anlaşılmak üzere nazil olduğunu hesaba katldığında, söz konusu bu çalışmanın, anadili Zazakî olanlar için hem "din" hem de "dil” adına son derece ehemmiyetli ve kıymetli olduğu görülüyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler