İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Küresel Din Özgürlüğü Komisyonu, 2018 Raporunu Yayınladı

Küresel Din Özgürlüğü Komisyonu, 2018 Raporunu Yayınladı

Küresel Din Özgürlüğü Komisyonu, 2018 Raporunu Yayınladı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 1994 Beğen : 0

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu, dünya çapında din özgürlüğünü tehdit eden “iki düzineden fazla’’ ülkeye işaret etti ve Trump yönetimini dini inançlarından dolayı hapise atılanların serbest bırakılmasına öncelik vermeye ve zulümden kaçan mültecileri yeniden yerleştirmeye yardımcı olmaya çağırdı.

USCIRF Başkanı Daniel Mark, 25 Nisan Çarşamba günü yayınlanan 2018 raporuna ilişkin, “Ne yazık ki, 2017 yılında çoğu ülkede otoriterlik ya da terörle mücadelenin kisvesi altında dini özgürlük koşulları zarar gördü.” dedi.

“Ancak Uluslararası Din Özgürlüğü Yasası’nın yürürlüğe girmesinden 20 yıl sonra iyimserlik için de bir neden var. Bu temel hakkın önemi artık her zamankinden daha fazla takdir ediliyor ve aleni ihlallerin fark edilmeme olasılığı daha düşük.”

Raporda, 28 ülkede farklı nedenlerle yapılan dini istismar uygulamalarına dikkat çekildi. Bunlar arasında Sözde İslam Devleti’nin Hristiyanlara, Yezidilere ve Şii Müslümanlara karşı devam eden “soykırım kampanyası”; Rusya’nın bazı inanışlara takındığı sert tutum ve ABD’li rahip Andrew Brunson’un Türkiye’de gözaltına alınması gibi örnekler yer aldı. Mark, gazetecilere verdiği demeçte, tekrarlanan taleplerin “statüko hareketi” olarak görülmemesi gerektiğini, bunun yerine bazı ülkelerin konuyla ilgili takip edilmesinin sonucu olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl önerilen TBM listesine eklenmiş olan Rusya örneğine işaret etti.

Villanova Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü olan Mark, “Son zamanlardaki bütün haberler yalnızca bu hareketi onayladı ve Dışişleri Bakanlığı’nın Rusya ve diğerlerine de çok ciddi bir bakış atması gerektiğini” söyledi.

Komisyon ayrıca, Dışişleri Bakanlığı üyelerinin ciddi dini özgürlük ihlalcileri olarak gördükleri “özel kaygı kurumları” nı da nitelendirilmesini önerdi: Sözde İslami Irak ve Suriye Devleti ya da IŞİD; Afganistan’daki Taliban; ve Somali’deki El-Şabab gibi.

Komisyon üyeleri, dini özgürlük koşullarını değerlendirmek üzere, bir düzine ülkeyi 2017 ve 2018 yılının başlarında ziyaret etti. Bu ziyaretlerde dini özgürlük koşullarına, dini inanç mahkumlarına, kadın eşitliği ile inanç özgürlüğü arasındaki bağlantılara öncelik verildi. Mark, iki komisyon üyesinin 2017 sonlarında Brunson’u ziyaret ettiklerini söyledi. Ayrıca konsolosluk ve aile üyeleri dışında kendisini ziyaret eden ilk Amerikalı olduklarını da sözlerine ekledi. “Bu adam, işini, yirmi yıldan beri barışçıl bir şekilde sürdüren, teröristlere ve aşırı uçlara yardım etmekle suçlanarak bu yüzden bir ömür boyu hapis cezası istenen ve bu korkunç şeyden hiçbir uyarı almayan bir adam” dedi. “Yani durumun ürpertici etkisi düşüncemizin ötesinde.”

*Raporda, daha az sorunlu olduğu düşünülen 12 tane “Tier 2” ülke de var ama hala din özgürlüğünün ihlalcileri: Afganistan, Azerbaycan, Bahreyn, Küba, Mısır, Hindistan, Endonezya, Irak, Kazakistan, Laos, Malezya ve Türkiye.

*Komisyon 2017’de olduğu gibi, Devlet Departmanı’ndan 10 ülkeyi “özellikle endişe duyulan ülkeler” ya da korkunç dini özgürlük ihlalleri için yeniden değerlendirmesini istedi: Burma, Çin, Eritre, İran, Kuzey Kore, Suudi Arabistan, Sudan, Tacikistan , Türkmenistan ve Özbekistan.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler