İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi Müzesi

Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi Müzesi

Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi Müzesi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2846 Beğen : 0

Mekke'de bulunan İslam Eserleri Müzesi ülkeye gelen hacı adayları ve misafirler tarafından en çok ziyaret edilen müze özelliğini taşırken, hac döneminde de yine aynı yoğunluk göze çarpıyor.

Dünyanın en tarihi eserlerine ev sahipliği yapan Mekke'de bulunan İslam Eserleri Müzesi'nde özellikle daha önceden Kabe'de bulunan birçok eser göze çarpıyor. Müzerde bulunan eserler, bir dönem sonra eskimesi, kırılması veya yenilenmesi gibi sebeplerle bu müzeye taşınmış.

Müzede halen sergilenen bu eserlerden bazıları şunlar:

Kısa bir dönem öncesine kadar hacı adaylarının veya ziyaretçilerin içine girebildiği ancak sonradan kapatılan Zemzem kuyusunun duvarlarında işlenmiş bulunan Kur'an-ı Kerim'den İnsan Suresi'nin 17 ve 18.ayetlerinin işlendiği altın işlemeli duvar yazısı.

1895 yılında Zemzem kuyusunda bulunan ve zemzem içmek için kullanılan ibrikler, yine zemzem içmede kullanılan altın işlemeli zemzem kaseleri ve testiler. Ve Zemzem kuyusunu kaldırılmadan önce çevreleyen demir parmaklıklardan oluşan demir mahafaza.

Suudi Arabistan Kralı Abdulaziz es-Saud tarafından 1933 yılında satın alınan büyük bir saat, Hazreti Muhammed'in Ravza-i Mutahhara denilen kabrinin bulunduğu Mescid-i Nebevi'den çeşitli eserler. Ve yine Sultan Abdülaziz tarafından 1861 yılında Medine'ye Mescid-i Nebevi'ye gönderildiği belirtilen altın işlemeli bir adet saat.

1589 yılında Sultan III. Murad tarafından yapıldığı belirtilen Mescid-i Nebevi'deki minberin altın işlemeli kapısı.

Halife Hazreti Osman bin Affan döneminde el ile yazılan bir adet Kur'an-ı Kerim müzede yer alırken, ayrıca onlarca değişik boydaki Kur'an-ı Kerim de dikkati çekiyor.

Müzede yaklaşık 100 yıl öncesinde hem Mekke hem de Medine'de çekilen fotoğraflar bir duvarı boydan boya süslüyor.

Memluklular tarafından Kabe'nin restorasyonu sırasında yaptırıldığı bildirilen ve üzerinde Kur'an-ı Kerim'den ayetlerin yer aldığı bir taş da müzede sergileniyor.

Kabe'nin anahtarları, altın oluk, Hz İbrahim makamının pirinçten koruma çerçevesi, 1859 yılında Kabe için yaptırılan özel işlemeli tahtadan bir adet kutu, Kabe'nin yine Sultan Abdulmecid Han dönemine ait olduğu kabul edilen Kabe anahtarı da ziyaretçilere gösteriliyor.

Hacerü'l Esved'in yerleştirildiği altın kaplama çerçevesi, 14.asıra ait olan tahta Kabe kapısı gibi yüzlerce toplam bin 500 parça eser Müze'nin tarihi eserleri arasında bulunuyor.

Mekke'de Zahir Mahallesi'nde bulunan İslam Eserleri Müzesi'nde Hicret'in 4.yılında vahy olunan Kur'an-ı Kerim ayetlerinin yazıldığı taşlar, tarihi sikkeler görülmeye değer. Kufi hat sanatıyla işlenen ve taş ile kemik parçaları üzerine Sahabeler tarafından yazılan ayetler büyük ilgiyle ziyaret ediliyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler