İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Mevlid Kandili’nde camiler doldu taştı

Mevlid Kandili’nde camiler doldu taştı

Mevlid Kandili’nde camiler doldu taştı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2556 Beğen : 0

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Sallallahü Aleyhi ve Sellem'in doğum günü olan Mevlid Kandili, tüm yurtta Temcid-i Şerif ve Kuran-ı Kerim tilavetiyle kutlandı.

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahü Aleyhi ve Sellem'in doğum günü olan Mevlid Kandili, tüm yurtta Temcid-i Şerif ve Kuran-ı Kerim tilavetiyle kutlandı. Peygamberimiz Hazreti Muhammed Sallallahü Aleyhi ve Sellem'in doğduğu gece olan Mevlit Kandili, Eminönü Yeni Camii'nde okunan ilahiler ve dualarla kutlandı.

Son Peygamber Platformu kurucu derneği ve üyesi Binder İnsan ve Çevre Derneği, 1437 Mevlid Kandili kutlamalarını bu yıl 'El-Muslih (Sallallahü Aleyhi ve Sellem'in) o, ıslah edendir' teması ile yatsı namazından sonra Eminönü'ndeki Yeni Camii'nde gerçekleştirdi.

Son yıllarda her yıl farklı konsept ile HazretiPeygamber'in (s.a.v.) dünyaya teşrifini kutlayan Son Peygamber Platformu, Peygamber Efendimiz Sallallahü Aleyhi ve Sellem'in ıslah edici, iyileştirici olduğunu vurgulayan 'El-Muslih' ismini bu yılki etkinliklerin ana teması olarak belirledi. Etkinlikte Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahü Aleyhi ve Sellem'in ıslah edici özellikleri ile beraber bir de alt tema olarak unutulan bir sünnet olan "emr-i bil ma'ruf, nehy-i anil münker (iyiliği tavsiye ve kötülükten alıkoyma)" konusu da anlatıldı.

Yatsı namazının ardından başlayan kandil programı, Dursun Şahin ve Nevzat Dişbudak hocanın çifte ezanı ile başladı. Ardından Yeni Camii İmam Hatibi Ferruh Muştuer ve Nuru Osmaniye Camii İmam Hatibi Fatih Kaya'nın Kur'ân-ı Kerim tilaveti ile devam etti. Ömer Faruk Tuna'nın sunduğu programda Fatih Sultan Mehmed Vakıf Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Halil İbrahim Kutlay, Peygamber Efendimiz Sallallahü Aleyhi ve Sellem'in hayatını anlattı. Ayasofya Hafızlar Topluluğu'nun okuduğu ilahiler de manevi atmosferi güçlendirdi. Nizamettin Coşkun hocanın duasının ardından program yemek ve şerbet ikramları ile sona erdi.

Eyüp Sultan Camii Mevlid Kandili'nde doldu taştı

Hz. Muhammed'in (S.A.V.) dünyaya geldiği gün olan Mevlid kandili sebebiyle Eyüp Sultan camii doldu taştı. Okunan Mevlidi Şerif ve Kuran-Kerim'in ardından eller dua için semaya kalktı.

İslam alemi için müstesna zaman dilimlerinden olan Mevlid Kandili İstanbul'da da coşkuyla idrak edildi. Türkiye'nin dört bir yanından gelen binlerce Müslüman, Eyüp Sultan Camii'ni doldurdu. Hz.Muhammed'in (S.A.V.) doğum günü sebebiyle camilere akın eden cemaat, namazlarını kıldıktan sonra okunan Mevlidi Şerif ve Kuran-Kerim'i dinledi. Müslümanlar daha sonra dua için ellerini semaya kaldırdı. Kalabalık sebebiyle camiye giremeyen çok sayıda vatandaş da ibadetlerini cami avlusunda gerçekleştirdi.

Mevlid Kandili'ni idrak etmek için Eyüp Sultan Camii'ne gelen Halil Bağlar, "Rabbim tüm müminlerin bu mübarek gece hürmetine kandilini mübarek öylesin. Rabbim yabancı ülkelerden memleketlerini terk eden insanların da Rabbim yardımcıları olsun. Ne söyleyebilirim bu mübarek gecede ki. Rabbim Peygamber Efendimiz'in şefaatine nail öylesin. Buradan müminlere selam olsun. Memleketimiz gerçi ama bize her yer Trabzon. Trabzon'a da selam olsun. Şimdi her şeyden önce ben emekli bir askerim. Biz bu anları çok yaşadık. Bu konuları da zaten insanlarımız görüyor. Art niyetli bir savaş içindeyiz Rabbim bizleri bunlardan kurtarır inşallah." şeklinde konuştu.

Habil Kayırhan adlı vatandaş da, "Bu mübarek günde Eyüp Sultan'a geldik. Güzel bir ziyaret için ta Balıkesir'den buraya geldik. Bu güzel günü burada geçirmek istedik. Şuanda görev yapan tüm arkadaşlarımıza hayırlı teskereler dileriz. Şehitlerimize baş sağlığı dileriz. Allah ailelerine yardımlar eylesin. Her gün dua ediyoruz." dedi.

Bir başka vatandaş ise şunları söyledi; "On sekiz bin aleme rahmet olarak gönderilen bir peygamberin ümmet olmak şerefi ile bu akşam buradayız. Bugünümüze sonsuz hamdüsenalar olsun. Sonsuz şükürler olsun. Önderimiz o olduktan sonra evelallah bize hiç bir şey olmaz. Bizi de kimse bu ülkeyi bölemez. Bizbirlik oldukça inşallah. Selatü selam olsun ona. Bütün İslam aleminin de kandilini kutluyorum."

Diyarbakır'da buruk Kandil Kutlaması

Diyarbakır'da terör olayları nedeniyle İslam dünyasınca "5. Haremi Şerif'i" olarak kabul edilen Ulu Camii'nde kandil programı gerçekleştirilemedi.

Diyarbakır İl Müftülüğü, Sur ilçesindeki terörist saldırılar ve 6 mahallede uygulanan sokağa çıkma yasağının ardından tarihi Ulu Camii'nin geçici olarak ibadete kapatılması dolayısıyla mevlit programını Kayapınar ilçesinde yer alan Cebeli Nur Camii'nde düzenledi.

Türkçe ve Kürtçe mevlit ile ilahilerin okunduğu camiye gelen vatandaşlara Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce süt dağıtıldı.

Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen, Hazreti Muhammed'i dua ve sohbet ile anmaya çalıştıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Artık efendimizi anmaktan anlamaya, anlamaktan yaşamaya geçmeliyiz. Hepimizin hayatını onun hayatına benzemesi lazım. Çağımızda yaşanan olumsuzluklar peygamber efendimizin döneminde yaşanan olumsuzluklarla neredeyse benzerlik arz ediyor. O geldiği zamanda kadının ve çocuğun değer görmediği, zulmün neredeyse zirve yaptığı bir dönemdi. Günümüzde de her Müslüman'ın bulunduğu yerde kan ve gözyaşı var. Peygamber efendimiz tevhit etrafında bütün müminleri topladığı gibi bizim de onun sünneti ve Kur'an çevresinde toplanmamız gerekiyor."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar ise bu mübarek gecede yapılan duaların kabul olmasını temenni etti.

Kandilin, bölgeye ve ülkeye huzur getirmesini dileyen Atalar, "Bakanlık olarak bu gecede Kur'an-ı Kerim'in Nahl Suresi'nin 66. ayetinde geçen sütün önemine binaen bu gecede tüm illerimizde süt dağıttık" dedi.

Mardin

Mardin İl Müftülüğünce Fuat Yağcı Camii'nde düzenlenen ve yoğun katılımın olduğu kandilprogramında 3 dilde mevlit ve ilahiler okundu.

İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, başta Suriye ve Filistin olmak üzere tüm İslam alemindeki sıkıntıların sona ermesini isteyerek, İslam birliği, huzur ve barış için dua etti.

Batman

Batman'da İl Müftülüğü ve Birlik Vakfı tarafından kutlama programları düzenlendi.

Merkez Ulu Camii'de gerçekleştirilen ve yoğun katılımın olduğu programda Hz. Muhammed'in Sakal-ı Şerif'i vatandaşların ziyaretine açıldı.

İl Müftüsü Turgut Erhan, Hazreti Muhammed'in örnek alınması gerektiğini söyledi.

Birlik Vakfı Batman Şubesi Başkan Yardımcısı Osman Aslan ise vakfınca bir düğün salonunda gerçekleştirilen etkinlikte, barış ve kardeşliğin önemine vurgu yaptı.

Program, Kur'an-ı Kerim tilaveti, ardından Türkçe, Kürtçe ve Arapça mevlit ve kasidelerin okunması ile devam etti.

Gaziantepliler, Mevlid Kandili coşkusunu Ulu Camii'de yaşadı

Gaziantep'te vatandaşlar, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (sav) doğum yıl dönümü olan Mevlid Kandili dolayısıyla Ulu Camii'ye akın etti. Buradaki kandil özel programına eşlik eden vatandaşlar, okunan Kur'an-ı Kerim ve ilahileri dinleyip, hep birlikte ellerini semaya açarak dua etti.

Kandil gecesini idrak etmek isteyen Müslümanlar, akşam namazı sonrası camilere akın etti. Gaziantep'te de kandil coşkusunu yaşamak isteyen vatandaşlar, Ulu Camii'yi duldurdu.

Cami imamının mevlid kandilinin önemine değindiği konuşmasının ardından cemaat, namazlarını kıldıktan sonra okunan Mevlidi Şerif ve Kur'an-ı Kerim'i dinledi. Müslümanlar daha sonra dua için ellerini semaya kaldırdı. Yapılan dualara küçük yaştaki çocuklar da el açarak eşlik etti. Kalabalık sebebiyle camiye giremeyen çok sayıda vatandaş da ibadetlerini cami avlusunda gerçekleştirdi.

Sivas'ta camilerde kandil yoğunluğu

Sivas'ta kandil nedeniyle camiler doldu taştı. Yatsı namazı sonrası ise Peygamber Efendimizin (sas) mübarek sakal-ı şerifleri ziyarete açıldı. Vatandaşlar, sakal-ı şerif ziyareti için uzun kuyruklar oluşturdu.

Merkez Ulu Cami ve Paşa Camisi başta olmak üzere diğer camilerde Mevlid Kandili nedeniyle yoğunluk yaşandı. Camilerde yatsı namazı öncesi kandil programları düzenledi. Namazı sonrası ise Peygamber Efendimizin (sas) sakal-ı şerifleri camilerde ziyarete açıldı. Ziyaret nedeniyle özellikle Paşa Camisi'nde aşırı bir yoğunluk yaşandı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler