İslami Haberler

Osmanlı geri dönsün fetvası!

Osmanlı geri dönsün fetvası!
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2974 Beğen : 0

Birinci Dünya Savaşı'nda Irak'a yapılan saldırıda ''Osmanlı Devleti'ni savunmanın vacip olduğu'' yönünde fetva veren Ayetullah Muhammed Mehdi el-Halisi'nin torunu Şii dini merci Ayetullah Cevad el-Halisi, Osmanlı Devleti'nin dönmesini istediklerini, bunun özellikle kendisinin arzusu olduğunu belirtti.

Ayetullah Halisi, mazide olduğu gibi şimdi de ''İngilizler'in ve Amerikalılar'ın gelip sorunları çözmesini beklemenin kesinlikle çözüm olmadığını ve Türkiye'nin bağımsız İslam devleti siyasetiyle bölgeye dönmesini hoş karşılayacaklarını'' söyledi.

Irak ile Türkiye ilişkilerine değinen Halisi, ilişkilerin daha da gelişmesi için istikrarlı bir ülke olmasından dolayı Türk yöneticilerinin ve Türkiye'nin girişimde bulunması gerektiğini belirtti.

TÜRKİYE İSLAM DEVLETLERİNİ BİR ARAYA GETİREBİLİR
Arap ve İslam ülkelerine açılmak için Türkiye'nin daha fazla şeyler yapabileceğine kanaat getirdiklerini belirten Halisi, şunları söyledi:

''Türkiye, Suriye, Irak ve İran gibi ülkelere daha fazla açılabilir. Türkiye'nin Suudi Arabistan, Mısır ve körfez ülkeleriyle iyi ilişkilerini koruması gerekir. Türkiye, bu ilişkiler çerçevesinde hayra vesile olup bölgedeki tüm İslam devletlerini bir araya getirebilir. Bunun üzerine Suriye'deki krizi çözebilir ve Türkiye ile Irak arasındaki sorunları da giderebiliriz. Çünkü, Türkiye'nin bizden uzaklaşmasını istemediğimiz gibi, biz de Türkiye'den uzaklaşmayı istemiyoruz. Türk halkı kardeşimizdir. İslam bizi birleştirir. Biz tek bir ümmetiz.

Irak'ın, Türkiye'nin ve İran'ın bölünmesini istemiyorum. Biz bu varlıkları korumak istiyoruz. İslam Birliği'ni inşa etmek için bunların bir birine yaklaşması lazım. Kürtler'in Türkiye'den ve İran'dan ayrılmasını istemem. Araplar'ın da Türkiye'den ve İran'dan ayrılmasını istemem. Bölünme, ümmeti zayıflatır. Bizim bölünme yerine yakınlaşmamız gerekir.''

Suriye'deki olaylara değinen Halisi, Suriye'de meydana gelen olayların alimler arasında ''mezhepsel tıkanıklığa'' yol açtığını ifade etti.

Ayetullah Halisi, ''Mezhepçilikten etkilenmeyecek zannettiğimiz büyük alimler bile Sünniler'den, Şiiler'den, Sünni ve Şii çoğunluktan söz etmeye başladı. Biz, Irak'ta bu sözleri reddettik. Biz uluslardan ulus olarak söz ediyoruz'' dedi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler