İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Sri Lanka'da Müslümanlara saldırıda 49 gözaltı

Sri Lanka'da Müslümanlara saldırıda 49 gözaltı

Sri Lanka'da Müslümanlara saldırıda 49 gözaltı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2628 Beğen : 0

Sri Lanka 'da Budistlerin Müslümanlara düzenlediği saldırı sonrası 49 kişi tutuklandı. Uluslararası toplum saldırıları eleştirdi.

Güney Asya ülkelerinden Sri Lanka'da Budistlerin Müslümanlara saldırmasıyla başlayan ve üç Müslümanın öldüğü çatışmalar sonrasında düzenlenen operasyonlarda 49 kişi tutuklandı.


Sri Lankalı askeri yetkililerin AFP'ye yaptığı açıklamada ülkede Budistlerin Müslümanlara ait merkezlere ve işyerlerine saldırması sonucu düzenlenen operasyonlarda şu ana kadar 49 kişinin tutuklandığını belirtti. Yetkililer, çatışmalardan sonra uygulanan sokağa çıkma yasağının da özellikle Müslüman bölgelerinde gevşetildiğini söyledi.

Ülkede Budist Bodu Bala Sena üyelerinin Dharga Camisi'ni taşlaması ile başlayan çatışmalarda üç Müslüman hayatını kaybetmişti.

İslam İşbirliği Teşkilatı da bir açıklama yaparak çatışmaların önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını istemişti.

Sri Lanka'da Müslümanlara yönelik saldırılara eleştiri

Uluslararası toplum, Sri Lanka'nın güneyinde yaşanan din odaklı şiddet olaylarını ve kullanılan nefret söylemini eleştirdi.

Sri Lanka'daki Avrupa Birliği (AB) delegasyonundan yapılan açıklamada, "son dönemde Müslümanları hedef alan şiddet olaylarından endişe duyulduğu, insanların canlarına mal olan ve Kalutara bölgesinde büyük çaplı maddi hasarla sonuçlanan saldırıların kınandığı" belirtildi.

Açıklamada, Sri Lankalılara sükunet, farklılıklara saygı, şiddetten kaçınma ve uzlaşı için birlikte çalışma çağrısında bulunuldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Sri Lanka'da şiddete yol açan "nefret söyleminden endişe duyduklarını" belirtirken Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay da Cenevre'de yaptığı açıklamada, Sri Lanka'da Müslümanlara yönelik şiddetin ülkenin başka bölgelerine sıçramasından büyük endişe duyduğunu söyledi.

İslam İşbirliği Örgütü'nden yapılan açıklamada da Müslümanların uzun süredir Sri Lanka'da varlıklarını sürdürdüğü, "son saldırıların, halk arasında korku ve güvensizlik yayan radikaller tarafından tahrik edilen yükselen şiddet eğiliminin yansıması gibi göründüğü" ifadesini kullanıldı.

Bu arada Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, Sri Lankalı yetkililerin yerel basından çatışmaları haberleştirmemelerini istediğini iddia etti.

Örgütün Asya-Pasifik bölgesi başkanı Benjamin İsmail, "Yetkililerin basının haber yapmasını sansürlemesi çok çirkin, ama Sri Lanka'da azınlıklarla ilgili sorunlar doğduğunda alışılmış bir uygulama" dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler, Sri Lanka'da çatışmaları haberleştirmeye çalışan gazetecilerin saldırıya uğradığını ve malzemelerine el koyulduğunu da savundu.

Ülkedeki en büyük Müslüman partisi, Sri Lanka Parlamento Müslüman Kongre Üyeleri, Aluthgama ve Beruwala'daki olayları protesto etmek amacıyla bugün meclis oturumlarını boykot edeceğini açıkladı. Sri Lanka'da şiddet olaylarını protesto etmek için büyük çaplı gösterilerin düzenlenmesi de bekleniyor.

Milliyetçi Budist grup Bodu Bala Sena'nın ülkenin güneyindeki Aluthgama kentinde düzenlediği mitingin ardından Aluthgama ve Dharga'da patlak veren şiddet olaylarında en az 3 kişi ölmüştü. Yerel hastane kaynakları, yaptıkları açıklamada, olaylarda 8 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Yerel bir kaynak, Beruwala'da 2 bin 500 Müslüman kadın ve çocuğun, El Humayzara okuluna sığındığını söylemişti.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler