İslami Haberler

Tek yol Peygamberimizin ahlakı

Tek yol Peygamberimizin ahlakı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 3060 Beğen : 0

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Aziz milletimizin yüzyıllar boyunca özümsediği, içselleştirdiği Peygamber ahlakından uzaklaşarak, din adına, dindarlık adına ne yaparsak yapalım sonuç hüsran olacaktır. Çünkü uzaklaştığımız o ahlakın yerine ikame edebileceğimiz hiçbir şeyimiz yok. Hiçbir siyaset, hiçbir ideoloji, hiçbir sosyal program o boşluğu dolduramaz" dedi.

Kılıçdaroğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca "Hz. Peygamber, Kardeşlik Ahlakı ve Kardeşlik Hukuku" temasıyla düzenlenen Kutlu Doğum Haftası etkinliğinin Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu'ndaki açılışında yaptığı konuşmada, sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed'in doğum gününde "kardeşlik" duygusuyla herkesi selamladığını dile getirdi.

"Milletimizin en temel özelliği, en güzel hasleti Hz. Peygambere duyduğu sevgi ve bağlılıktır" diyen Kılıçdaroğlu, bugünün bereketi ve anlamının büyük olduğunu ifade etti.

Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çünkü O, ebedi öğretici, ebedi kılavuzdur. Sadece onu peygamber olarak kabul edenler değil, bütün insanlık o rahmet deryasından bir şekilde istifade etmiştir. 'Ey habibim, sen olmasaydın, alemleri yaratmazdım' buyuruyor. Demek oluyor ki, onsuz bir kainat sadece bizim için değil, yaratıcı için de anlamsızdır. Kainatı yoktan var eden sebep, Allah'ın resulüne duyduğu aşktır. Yaradılışın temeli sevgidir. Bizim peygamberimiz sevgi peygamberidir. Bizim dinimiz sevgi dinidir. Onun yolundan gidenler sevgide yarışırlar, nefrette değil. İyilikte yarışırlar, kötülükte değil. Merhamette yarışırlar, zalimlikte değil. Adalette yarışırlar, zulümde değil. Paylaşmakta yarışırlar, biriktirmekte değil. İnsanın temelinden sevgiyi çeker alırsanız geriye insan kalmaz. İnsanlığın temelinden sevgi peygamberini çeker alırsanız geriye insanlık namına hiçbir şey kalmaz. Allah inananların gönlündedir, kalbindedir. Gönlünde ve kalbinde sevgiye yer olmayanlara acımak gerekir."

Sevgi olmayan bir gönülde Allah'ın nuru ve rahmetinin tecelli etmeyeceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, insan için bundan çetin bir mahrumiyet olamayacağını söyledi.

Bütün güzel şeyler sevgiden doğar

İnsanın kalbinde sevgi ışığı yoksa, başka hiçbir ışığın onu aydınlatmaya yetmeyeceğini belirten Kılıçdaroğlu, "Bütün güzel şeyler sevgiden doğar. Bütün kötülüklerin atası sevgisizliktir. Sevgisizliğin egemen olduğu bir sosyal ortamda kötülükten başka bir şey göremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe gerçekten inanmış sayılmazsınız. Sevgisizlik bu dünyayı cehenneme çevirecek bir felakettir. Nitekim bugün İslam dünyasının önemli bir kesiminde zincirleme bir şekilde sürüp giden felaketlerin sebebi budur. Sevgisizlik sosyal bir probleme, bunalıma dönüştüğü zaman nefret ve şiddeti tetiklemekte, bu ise içinden çıkılmaz bir sarmala dönüşmektedir" diye konuştu.

Nefretin dilini körüklemek yerine, sevginin dilini egemen kılmak gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Sevginin en açık tezahürü ahlaktır. Yüce Peygamberimiz, 'Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim' buyuruyor. Okuduğumuz Kur'an-ı Kerim bizi güzel ahlaka götürmelidir. Hz. Muhammed'in şekli ve şemaliyle ilgili bir kelime dahi bulunmayan Kur'an-ı Kerim, bize onun üstün ahlakı ile ilgili ayrıntılar vermektedir" şeklinde konuştu.

Hz. Peygamberin yaşayan Kur'an-ı Kerim olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Peygamberin ahlakı ile ahlaklanmadıkça ne yaparsanız yapın kurtuluş mümkün değildir" dedi.

Peygamberimizin "Komşusu açken tok yatan bizden değildir" diye buyurduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Şimdi ben zenginleşir zenginleşmez içinde büyüdüğü fakir mahalleleri terk edenlere sesleniyorum. Kendinize zengin komşular edinerek bu sorumluluktan kurtulduğunuzu mu sanıyorsunuz? Hayır. Siz fakir komşularınızdan değil Hz. Muhammed'den uzaklaşıyorsunuz. Medine'nin en yoksulu nasıl yaşıyorsa Allah'ın peygamberi de öyle yaşıyordu" diye konuştu.

Amacım birilerini sorgulamak değil

Kılıçdaroğlu, amacının birilerini sorgulamak olmadığını kaydederek, şöyle devam etti:

"Ben bir siyasetçiyim ve ahlak bunalımının bir toplumu nerelere savurabileceğini biliyorum. Hepimiz her gün inanılmaz olaylara şahit oluyoruz. Aziz milletimizin yüzyıllar boyunca özümsediği, içselleştirdiği Peygamber ahlakından uzaklaşarak, din adına, dindarlık adına ne yaparsak yapalım sonuç hüsran olacaktır. Çünkü uzaklaştığımız o ahlakın yerine ikame edebileceğimiz hiçbir şeyimiz yok. Hiçbir siyaset, hiçbir ideoloji, hiçbir sosyal program o boşluğu dolduramaz. Laik bir ülke olan Türkiye'de isteyen istediği hayat tarzını seçer ve yaşar. Şurası bir gerçektir ki, bunların hiçbiri ahlaktan soyutlanmış sözde dindarlık kadar toplumsal dokumuzu tahrip edemez. Aziz kardeşlerim, ahlakla siyaseti, ahlakla ticareti, ahlakla makam, mevki ve serveti takas etmeye başlamışsak, helak olmuş kavimlerin yoluna girmiş oluruz."

Kılıçdaroğlu, ahlaksızlığın insanın yaradılış nedenlerine, insanın doğrudan özüne bir saldırı olduğunu ifade ederek, "Sevginin tezahürü güzel ahlaksa, ahlakın tezahürü de adalettir. Merhamet duygusunu hayata geçiren mekanizma da adalettir. Hak anlamı Kuran'da hem doğrudan Allah anlamında, hem de adalet anlamında kullanılmaktadır. Bilesiniz ki, her kim adaletten uzaklaşmışsa o aslında Allah'tan uzaklaşmıştır. Her kim ki adalete sırtını dönmüşse, aslında o Allah'a sırtını dönmüştür. Şu ya da bu duyguyla, şu ya da bu gerekçeyle, şu ya da bu hesap uğruna yapılan adaletsizliğe rıza gösterenleri veya onları görmezden gelenleri Allah affetsin" diye konuştu.

Konuşmasında, "Gelin imanımızın merkezine hak kavramını koyalım" diyen Kılıçdaroğlu, sevgi, ahlak ve adaletin insan fıtratının temeli olduğunu dile getirdi.

Bir düşünürün "İnsan insanın kurdudur" dediğini anımsatan Kılıçdaroğlu, "Hz. Muhammed'in eğitiminden geçmiş insanı, yani bizi tarif etmiyor. İslam, yetimlerin, kölelerin, kimsesizlerin, mazlumların, mağdurların dinidir. Mazlum ve mağdurun yanında olmak için onların dinine bile bakmaz" dedi.

Kılıçdaroğlu, İslam dininin bütün insanlara sevgi, şefkat, merhamet ve adaletle yaklaştığını, günümüz dünyasının kaybettiği ve en çok ihtiyaç duyduğu şeyin de bu olduğunu kaydetti.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler