Mormon Kilisesi Haberleri

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Mormon Kilisesi Haberleri Mormon Tarikatının Yardımı Denizliyi karıştırdı

Mormon Tarikatının Yardımı Denizliyi karıştırdı

Mormon Tarikatının Yardımı Denizliyi karıştırdı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Mormon Kilisesi Haberleri Yorumlar : 0 Okunma : 4123 Beğen : 0

Denizli’deki sakatlara yüzlerce tekerlekli sandalye bağışı yapan hayırseverin ABD’de geçtiğimiz günlerde polis baskınına uğrayan Mormon Tarikatı üyesi olduğu ortaya çıktı

150 YIL önce Türkiye topraklarında Efes’te kurulan ve ABD’de büyük bir cemaate sahip olan Mormon Tarikatı’nın eli Denizli’ye kadar uzandı. Türkiye Sakatlar Derneği tarafından illerdeki şubelere gönderilen tekerlekli sandalye, sağlık ve okul malzemeleri ile oyuncakların ABD’de ’sapık tarikat’ olarak adlandırılan ve polisin geçtiğimiz günlerde merkezlerine baskın düzenlediği ’Mormon Tarikatı’ tarafından gönderildiği iddia edildi.

Gönderilen malzemelere ihtiyaçları olduğunu belirten Türkiye Sakatlar Derneği Denizli Şube Başkanı Osman Çiyancı ise, “Bize kimse, şimdiye kadar ’bizim dinimize gelin’ veya ’bu yardımı yaptığımız için şöyle hareket edin’ demedi. Yasak ve kötü bir olay varsa devlet buna izin vermezdi” dedi.

Denizli karıştı

Denizli’yi karıştıran olay, gazeteci yazar Mustafa Yıldırım’ın ’hakimiyetimilliye.org.tr’ adlı internet sitesindeki 11 Nisan tarihli yazısı ile gündeme geldi. Yıldırım, yardımların arkasında misyonerlik faaliyetinin bulunduğunu belirtti. Yıldırım, Ahir Zaman Azizleri İsa Mesih Kilisesi olarak da bilinen Mormon örgütlenmesinin, başta Denizli ve Manisa olmak üzere Türkiye Sakatlar Derneği aracılığıyla malzeme dağıtımı yaptığını savunarak, şunları söyledi: “Türkiye Sakatlar Derneği Denizli Şubesi’ne de, bir konteyner dolusu malzeme göndermişler. Şube Başkanı Osman Çiyancı, limandan taşıdığı malzemeleri 5 bin engelliye dağıtacakmış. 1920’de İstanbul’u işgal eden İngilizler, bir vakıf aracılığıyla kurbanlık koyun dağıtmaya başlamışlardı.”


İddiaları yanıtlayan Sakatlar Derneği Denizli Şube Başkanı Osman Çiyancı, yardımın 10 yıldır genel merkezleri aracılığıyla kendilerine ulaştırıldığını, bu yıl ABD’nin Utah eyaletinden gelen malzemeyi yaklaşık 2 ay önce İzmir Limanı’ndan aldıklarını anlattı. Çiyancı, şöyle konuştu: “Bu yardımları olumlu karşıladık. Çünkü ihtiyacımız vardı. Bizim bildiğimiz ABD’den bir kilise tarafından yapılan yardım olduğudur. Son zamanlarda sapık bir tarikat olduğu iddia edilen Mormon Tarikatı tarafından gönderildiği ileri sürüldü. Biz öyle olduğunu sanmıyoruz. Ama biz muhtacız. ”

158 yıl önce Türkiye’de kuruldu

Mormon tarikatı olarak da bilinen The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints’in ilk liderleri 1850 yılında Türkiye’deki Efes bölgesini kendilerine merkez edinmişlerdi. 1854 yılında Efes’te dev bir kurultay topladılar. Tarikat üyeleri Kırım Savaşı’nda Rusya’ya karşı savaşan Fransız ve Hristiyan Türk askerlerinden oluşuyordu. 1884 yılında tarikat Türkiye merkezini resmen oluşturdu.Son yıllarda ise 1979’da Ankara’da büyük bir toplantı düzenlediler.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Haberler