Sihizm Dini Haberleri

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Sihizm Dini Haberleri Sihizm (Sıkh Dini) İnanırları Vaisakhi Bayramını Kutlıyor

Sihizm (Sıkh Dini) İnanırları Vaisakhi Bayramını Kutlıyor

Sihizm (Sıkh Dini) İnanırları Vaisakhi Bayramını Kutlıyor
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Sihizm Dini Haberleri Yorumlar : 0 Okunma : 9925 Beğen : 0

Sikh’ler için Vaisakhi yılın en önemli bayramıdır ve "Khalsa - Topluluğunun doğuş günü" olarak kabul edilir. Onuncu Guru Gobind Singh 1699 Vaisakhi gününde bağlayıcı nitelikteki Sikh topluluğunu kurmuştur. Vaisakhi bayramında insanlar yeni giysiler giyer ve birbirlerine hediyeler verirler. Her mabette alameti farika olarak üzerinde Sikh’lerin simgesi Khanda bulunan ve bir direğe takılı olan Nişan Sahib bayrağı bulunur. Bu bayram vesilesi ile direğe kavuniçi renkte yeni bir bez sarılır. Hinduizmde Vaısaklu Hasat Bayramıdır.

Vaisakhi Khalsa olarak bilinen Sih toplumunun kuruluşunu kutluyan festivalidir. Her yıl 14 Nisan tarihinde kutlanır. 1699 yılında Vaisakhi gününde, Onuncu Guru Gobind Singh, Anandpur Sahib şehrine Hindistan'ın her yerinden Sihler'i çağırdı. Bu toplantıda, Guru inançlarını ve Sih dinini korumak için Sihler çağırdı. Guru Gobind Singh daha sonra kılıcını kaldırdı ve herkesin öne çıkmalarını inancı için hayatlarını vermeye hazır oldumalarını istedi. Orada büyük bir sessizlik oldu, ancak Guru talebini tekrarladı. Bir Sih nihayet öne çıktı ve guru onu çadırına götürdü. Kısa bir süre sonra, Guru kanlar içerisinde kılıcı ile yalnız göründü ve ikinci bir gönüllü istedi. Başka bir Sih öne çıktı ve tekrar Guru çadıra götürdü, ve kanla kaplı kılıcı ile yalnız yeniden ortaya çıktı. Beş Sih Guru için başlarını sunana kadar tekrar edildi. Son olarak, Guru mavi piously giymiş beş erkek ile çadırdan çıktı. Sih dini inanırları Beş Sih'e Panj Pyare veya Beş Sevgililer'de der.

İÇERİK RESİMLERİ

Panj Pyare sonra pahul diye adlandırılan benzersiz bir törenle vaftiz edildiler. Vaftiz töreni için Guru Gobind Singh kısa bir çelik kılıç kullanarak bir kase Amrit (kutsal su) hazırlar. Sonra Guru'nun eşi Mata Sundri, Amrit içerisine patashas (şeker kristalleri) ekledi.. Dua tamamlandıktan sonra Guru Gobind Singh, Panj Pyare (beş sevgililer) her biri üzerine Amrit serper. Guru sonra beş sevgililer önünde diz çöktü ve de kendisini vaftiz etmelerini istedi, ve vaftiz edildi.

Panj Pyare, Khalsa denilen yeni Sih toplumunun ilk üyeleriydi. Guru Gobind Singh bugün Khalsa olarak bilinen saflık ve cesaret, beş farklı sembolle, Beş K olarak sundu. Guru cesur olmak için bir hatırlatma olarak tüm Khalsa erkekler Singh (Aslan) soyadını verdi. Kadın onurunu vurgulamak soyadı Kaur (prenses) aldı. Farklı Khalsa kimliği ile, Guru Gobind Singh bütün Sihler cesaret, fedakarlık, ve eşitlik hayatlarını yaşamak için fırsat verdi. Bu Sihler başkalarının hizmet ve adalet peşinde hayatlarını adamak vardı.

İÇERİK RESİMLERİ

İÇERİK RESİMLERİ



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Haberler