Yahudi Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Yahudi Haber Avrupa'da Yahudilere ibadet hakkı Yıldönümü

Avrupa'da Yahudilere ibadet hakkı Yıldönümü

Avrupa'da Yahudilere ibadet hakkı Yıldönümü
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yahudi Haber Yorumlar : 0 Okunma : 2634 Beğen : 0

Avrupa'da ağırlıklı olarak gettolarda yaşayan Yahudiler 2 Ocak 1782’de hazırlanan Tolerans Beratı ile ibadet hakkı elde etmişti

Avrupa’da yaşayan Yahudiler, 2 Ocak 1782’de hazırlanan fermanla serbest ibadet hakkı elde etmişti. Habsburg İmparatoru II. Joseph tarafından bu tarihte hazırlanan Tolerans Beratı isimli fermanla Yahudilere ibadet hakkının yanı sıra bazı haklar sınırlı olarak ‘bahşedilmişti’.

Avrupa’da Yahudiler o dönemlere kadar şehrin gettolarında yaşamaktaydı. O güne kadar yöneticiler, Yahudilerin dönüşmesi için onlara her türlü baskıyı uygulamıştı. 1782’ye gelindiğinde ise baskılarla onları gettolardan çıkarmanın mümkün olmadığını anlayan II. Joseph, bir ferman yayınladı. Tarihe ‘Tolerans Beratı’ olarak geçen bu fermanda Yahudilere ibadet hakkının yanı sıra çok sayıda yeni haklar tanınıyordu.

Tolerans Beratıyla imparatorluğun Yahudilerine şehirlerde yerleşme hakkı, bazı zanaatları ifa hakkı, Cizvit üniversiteleri hariç olmak üzere bazı üniversitelerde okuma hakkı sınırlı olarak bahşedildi. Ayrıca her Yahudi çocuğu, imparatorluğun okullarında ilköğretime devam etmek zorunda bırakılıyordu. Bu da tam olarak devletin bütün farklılaşmaları ortadan kaldırmak için sistematize ettiği seküler eğitim düzeninden geçmesi ve Yahudilerin topluma entegre olması anlamına gelecekti.

Bu olumsuzluklara rağmen 2 Ocak tarihi, Avrupa’daki Yahudilerin ibadet hakkı sebebiyle önemli olarak görülüyor ve günümüzde Yahudiler tarafından hatırlanıyor.

Üst Resim : Yahudilere ibadet hakkı tanıyan beratın sahibi imparator Joseph

TOLERANS BERATI



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler