Yahudi Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Yahudi Haber Endonezya’da Yahudi toplumu var olmaya çalışıyor

Endonezya’da Yahudi toplumu var olmaya çalışıyor

Endonezya’da Yahudi toplumu var olmaya çalışıyor
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yahudi Haber Yorumlar : 0 Okunma : 1691 Beğen : 1

Endonezya’nın uzak bir köşesi Archipelago’nun Tondano bölgesinde yaşayan küçük Yahudi cemaati dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesinde gittikçe yükselen antisemitizme karşı yaşamını sürdürmeye devam ediyor.

Tondano’da Sulawasi Adasında bulunan Şaar Ha Şamayim Sinagogu bölgede bulunan birçok kilise ile birlikte yer alıyor. Şehirde farklı inançlara sahip insanlar olaysız bir şekilde yaşıyor. Burası dini inançlar açısından ülkenin diğer bölgelerine göre adeta izole bir vaha.

Ancak Archipelago şehrinde son zamanlarda gittikçe artan radikal İslam yüzünden antisemitizm artmış durumda. Yahudi cemaati üyeleri özellikle Ortadoğu’da İsrail ile Filistin toplumu arasındaki çatışmaların arttığı dönemlerde sözlü veya fiziksel saldırılara maruz kaldıklarını belirtiyor.

Dindar bir Yahudi olan ve Tondano Sinagogunun baş hahamı olan Yaakov Baruch, yakın bir zamanda Jakarta’da büyük bir alışveriş merkezinde karısı ve çocukları ile gezerken sözlü saldırıya uğradığını ölümle tehdit edildiğini belirtti.

2013 yılında Surabaya’da antisemit olaylar sonrası şehrin tek sinagogu yıkılmış ve bölgede yaşayan Yahudiler başka yerlere göç etmek zorunda kalmışlar.

Endonezyalı Haham Benjamin Verbrugge ülkedeki Yahudilerin problemini şöyle özetliyor: “Ne zaman Ortadoğu’da olaylar çıksa İsrail ile Filistinliler arasında bir olay yaşansa, biri bıçaklansa biz sanki bütün bunların sorumlusu olarak görülüyoruz.”

Ülkede 2. Dünya Savaşı öncesi 3000 Yahudi yaşarken şimdi bu sayı 200’e düşmüş durumda.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler