Yahudi Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Yahudi Haber Kaparot ayini için tavuk kestirme izdihamı

Kaparot ayini için tavuk kestirme izdihamı

Kaparot ayini için tavuk kestirme izdihamı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yahudi Haber Yorumlar : 0 Okunma : 4136 Beğen : 0

Yahudilerin cuma gün başlayacak en önemli bayramları Yom Kippur (Kefaret Günü) öncesi Kudüs'te cadde aralarındaki tavuk kesimhanelerini dolduran Yahudiler, satın aldıkları tavukları başlarının üzerinde üç kez dualar eşliğinde çevirdikten sonra kestirerip etini fakirlere verdikleri "Kaparot" geleneği başladı.

Doğu Avrupa kökenli Eşkanezi Yahudilerinin bizzat yaptığı, İspanya kökenli Seferad Yahudilerinin ise bunun yerine sadece başlarının üzerinde dolaştırdıkları bir avuç parayı fakirlere verdikleri "Kaparot" seromonisi, Yahudilik içinde yaşatılan oldukça eski bir gelenek. İnanca göre böylece tavuğu kestiren kişinin günahları, sembolik olarak tavuğa veya paraya geçiyor.

Kudüs'de ağırlıklı olarak Haredem Yahudilerinin yaşadığı "Mea Shearim" bölgesinde yaygın olarak yaşatılan dini gelenek için çok sayıda Yahudi kesimhaneler önünde kuyruklar oluşturdu. Yahudiler, satın aldıkları tavukları başlarının üzerinde Tevrat'tan okudukları dualar eşliğinde çevirdikten sonra kestirdiler. Kesilen tavuklar Yom Kippur orucu öncesi yemek olarak yemeleri için fakirlere dağıtıldı.

İsrail'de özellikle Kudüs'te muhafazakar Yahudilerin mutlaka gerçekleştirdikleri Kaparot ayini, laik Yahudiler arasında çok fazla uygulanmayan bir dini ritüel olarak biliniyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler