Yehova Şahitleri Haberleri

Rusya'da Yehova Şahidi 16 Kişiye Dava

Rusya'da Yehova Şahidi 16 Kişiye Dava
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yehova Şahitleri Haberleri Yorumlar : 0 Okunma : 4069 Beğen : 0

Çağdaş Rusya tarihinde ilk kez, sırf ibadet amacıyla bir araya geldikleri ve barış içinde inançlarını uyguladıkları için Taganrog’daki 16 Yehova’nın Şahidi * hakkında dava açıldı. * Suçlu bulundukları takdirde 300.000 rubleye (10.000 ABD doları) kadar para cezasına ve bazıları da sekiz yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Mahkeme bir karar verene kadar bu 16 Şahidin Taganrog’dan ayrılması yasak.

Taganrog’daki Şahitlere karşı baskı, Rostov Bölge Savcısı Haziran 2008’de Yehova’nın Şahitlerinin Taganrog’daki dinsel teşkilatını feshetmek ve yasaklamak için dava açtığında başladı. Savcı ayrıca Yehova’nın Şahitleri tarafından yayımlanan dinsel yayınların aşırılıkçı bir dil içerdiğini iddia etti. Mahkeme davada savcının lehine karar verdi ve Rusya Federasyonu Yüksek Mahkemesi 8 Aralık 2009’da bu kararı onadı.

Yüksek Mahkemenin kararından sonra yerel yetkililer Yehova’nın Şahitlerinin Taganrog’daki İbadet Salonuna el koydu. Şahitler ibadet etmek için evlerde toplanmak zorunda kaldı. Mahkeme ayrıca Yehova’nın Şahitlerinin 34 yayınının Aşırılıkçı Yayınlar Listesine eklenmesine karar verdi. Yehova’nın Şahitleri bu kararlara itiraz ederek davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıdı.

Taganrog’daki yetkililer bu gelişmeleri Şahitleri taciz etmek ve korkutmak için kullandı. 2011’de emniyet görevlileri sabah 6:00’da 19 Şahidin evine girip yaşlılar ve çocuklar da dahil tüm aile bireylerini uyandırdı ve sözde aşırılıkçı yayınları bulmak için 8 ila 11 saat süren bir arama yaptı. Görevliler ayrım gözetmeden tüm dinsel yayınlara ve Şahitlerin kişisel eşyalarına el koydu. Yerel yetkililer suçlamada bulunmak amacıyla ibadetleri ve katılanları gizlice kameraya aldı. Taganrog’daki olaylar, zamanla tüm Rusya’ya yayıldı ve Yehova’nın Şahitlerine karşı devlet destekli bir zulüm dalgası başladı. *

Yehova’nın Şahitleri dünya çapında tanınmış bir dindir. Rus Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi din özgürlüğünü güvence altına alır. Dünyanın farklı yerlerinde yüksek mahkemeler Yehova’nın Şahitlerinin bu hakka sahip olduğunu onaylamıştır. Tüm bunlara rağmen Taganrog’daki devlet yetkilileri sanki Şahitler bu hakka sahip değilmiş gibi davranıyor.

Ceza davası hâlâ devam ediyor. Mahkemenin Mayıs ayında son savunmaları da dinledikten sonra karar vermesi bekleniyor. 16 Şahit suçlu bulunursa Taganrog’daki 800’den fazla Şahidin özgürlüğü tehlikeye girecek. Ayrıca mahkemenin kararı Rusya’nın farklı bölgelerinde Şahitlere karşı devam eden davalar için de bir emsal oluşturacak.

Yehova’nın Şahitlerinin Rusya’daki sözcüsü Grigory Martynov şunları söyledi: “Din özgürlüğüne karşı yapılan bu müdahalenin hiçbir haklı nedeni yoktur. Şahitler Rusya Federasyonu’nun bütünlüğü ve güvenliği açısından tehdit oluşturmaz. Onlar sırf Yehova’nın Şahidi oldukları için tacize ve önyargılı bir muameleye maruz kalıyor.”

JW.ORG



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Haberler