Yezidilik Haberleri

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Yezidilik Haberleri Ezidi kadınları kurtaran Yahudi Schindler'e eleştiri

Ezidi kadınları kurtaran Yahudi Schindler'e eleştiri

Ezidi kadınları kurtaran Yahudi Schindler'e eleştiri
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yezidilik Haberleri Yorumlar : 0 Okunma : 3255 Beğen : 0

Irak’ta IŞİD’in ele geçirdiği bölgelerde esir aldığı binlerce Ezidi kız ve kadının trajedisine karşı farklı çözüm yolları deneniyor. Montreal’de yaşayan Yahudi kökenli Kanadalı işadamı Steve Maman, cihatçı örgütün seks kölesi olarak kullandığı kız çocuklarını ve kadınlarını kurtarmak için internette bir kampanya başlattı. “Irak’ın Hıristiyan ve Ezidi Çocuklarının Kurtuluşu” (CYCI) adlı proje kapsamında, bağışlarla 395 bin dolar toplandı. Bugüne kadar, IŞİD’in elinden her biri için yaklaşık 2 bin ila 3 bin dolar fidye parası verilerek 128 Ezidi kız çocuğu ve kadın kurtarıldı.

Radio Free Europe’a konuşan Maman, ilhamı İkinci Dünya Savaşı’nda Yahudileri soykırımdan kurtarmak için servetini harcayan Alman işadamı Oscar Schindler’den aldığını söyledi. Maman, “Biz Yahudiler olarak ‘Bir daha asla’ derken tam anlamıyla deriz. Eğer Schindler Yahudiler için bunu yaptıysa biz arkamıza yaslanıp seyredemeyiz” dedi. Geçen sene Montreal’deki Yahudi cemaati içerisinde para toplamaya başlayan Maman’a gönüllüler yardım ediyor.

2 BİN 700 REHİN

Emekli Amerikalı asker Amy L. Beam, Irak’ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi’nde mülteci kamplarındaki Ezidi ailelerle konuşup kayıp kızların listesini hazırlıyor. Bu listelerden yola çıkılarak aracılar yoluyla fidye ödemek için IŞİD’le temas kuruluyor. CYCI için çalışan gönüllülerden Amran, kampanyanın amacını tamamlaması için 9 ila 10 milyon dolara ihtiyaç duyduğunu söylüyor. CYCI’nin verilerine göre IŞİD’in elinde, çoğunlukla seks kölesi olarak eziyet edilen en az 2 bin 700 çocuk ve kadın bulunuyor. Kürt Bölgesel Yönetimi, Ezidi ailelere fidye ödemeleri için yardım etse de verilen maddi miktar yetmiyor. IŞİD işgali öncesinde tarım ve hayvancılıkla geçinen Iraklı Ezidilerin de ciddi bir maddi gücü yok.

IŞİD’e finansman mı?

Steve Maman’ın girişimi sayesinde 128 çocuk ve kadın IŞİD’in elinde kurtulmuş olsa da fidye ödeme yöntemi sorgulanıyor. Ezidileri kurtarma kampanyası takdir edilse de yarım milyon dolara yaklaşan fidyenin insan ticaretini meşrulaştırdığı ve cihatçı örgüte maddi kaynak sağladığı eleştirisi yapılıyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Haberler