Yezidilik Haberleri

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Yezidilik Haberleri Êzîdîler’in Xidir Elyas bayramı

Êzîdîler’in Xidir Elyas bayramı

Êzîdîler’in Xidir Elyas bayramı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yezidilik Haberleri Yorumlar : 0 Okunma : 2860 Beğen : 0

Êzîdîler üç gün oruç tuttuktan sonra dördüncü gün Xidir Elyas bayramını kutluyor. Bayram günü Kürdlerin geleneksel bir yemeği olan ’şilik’ pişirilip dağıtılıyor.

Irak Kürdistanı Diyanet İşleri Bakanlığı Êzîdî İşleri Genel Müdürü Xeyrî Bozarî, bu özel günle ilgili şöyle konuştu: ’Êzîdîler üç gün oruç tuttuktan sonra dördüncü Xidir Elyas bayramını kutluyor. Kürdistan’ın en kadim ve özgün bayramlarından biri olan Xidir Elyas, her yıl Kürdistan, Rusya, Ermenistan ve Gürcistan’daki Kürdler tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.’

Xeyrî Bozarî, Xidir Elyas bayramının bir aşk ve sevgililer günü olarak kutlandığını ve kendileri açısından bir tür Sn. Valentine (Dünya Sevgililer Günü) olarak görüldüğünü belirtti.

Ezidî toplumu kutsal bayramları olan Îda Xidir İlyas’ı (Xizirilyas) kutluyor. Kurdistan’daki Ezdîler, 3 günlük oruç ibadetinden sonra geleneksel elbiselerini giyip Ezidî Derneği’nin Xidir İlyas bayramı vesilesiyle düzenlediği kutlamaya katıldı.

İÇERİK RESİMLERİ
Kutlamalar Ezidîlerin din adamları olan pirler eşliğinde dernekte gerçekleştirildi. Oruç tutan Ezidîler kültürel ritüelleri gereği buğday, arpa, nohut, mısır gibi toprakta yetişen 40 çeşit bitkisel ürünü getirerek geleneksel öğütme taşlarında öğüttü.
Pirlerin Ezidî söylencelerini okumasından sonra öğütülen ürünler katılımcılara dağıtıldı.
Bu inanca göre oruç ve bayram boyunca doğanın korunması amacıyla et yenilmiyor. Onun yerine doğadan yetişen bitkisel yiyecekler tüketiliyor. Bu nedenle, bu ritüele “kansız yaşam' adı veriliyor.
Ezidî inancına göre Xidir İlyas gününde, İlyas ve Xidir adındaki melekler yeryüzüne inerek, yüreklere ışık saçıp insanları aydınlatıyor. Xidir ekimin, İlyas ise yağmur meleğini temsil ediyor. Her iki melek doğaya yaşam vermek için bugün bir araya geliyor.
Ezidîler, bayramdan önceki akşam bitkisel ürünlerden oluşan yemeklerini, bir miktar tuz ile birlikte su içmeden tüketiyor. Böylece Xidir ve İlyas’ı rüyalarında göreceklerine inanıyorlar.


Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Haberler