Çin Mitoloji ve Efsaneleri

Ana Sayfa Mitoloji Uzakdoğu Mitolojileri Çin Mitoloji ve Efsaneleri Antik Çin Hikâyeleri: Huangdi ’nin Chiyou ’yu Yenmesi

Antik Çin Hikâyeleri: Huangdi ’nin Chiyou ’yu Yenmesi

Antik Çin Hikâyeleri: Huangdi ’nin Chiyou ’yu Yenmesi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Çin Mitoloji ve Efsaneleri Yorumlar : 0 Okunma : 4447 Beğen : 0

Binlerce yıl önce Çin’in Sarı Nehir ve Yantze Nehri havzalarında birçok kabile yaşarmış. Huangdi, Sarı Nehir havzasındaki en tanınmış kabilenin lideriyken, Yandi de başka bir kabilenin lideriymiş. Huangdi ve Yandi kardeşmişler. Yantze Nehri havzasında yaşayan Jiuli kabilesinin liderinin adı da Chiyou’ymuş.

Chiyou’nun 81 kardeşi varmış ve her biri insan başlı ve hayvan vücutluymuş. Bıçak, yay ve ok gibi silahların yapımına yatkın olan Jiuli kabilesi, Chiyou’nun liderliğinde sık sık başka kabilelere saldırırmış.

Bir defasında Chiyou, Yandi’nin kontrolündeki bölgelere saldırmış. Yandi, kabilesiyle birlikle saldırganlara karşılık vermiş, ancak yenilgiye uğramış. Çaresiz kalan Yandi, Huangdi’nin bulunduğu Zhuolu bölgesine kaçmış ve Huangdi’den yardım istemiş. Öteden beri Chiyou’yu yok etmek isteyen Huangdi, diğer kabileleri de yanına alarak, Zhuolu’da Chiyou ile savaşmaya hazırlanmış.

Chiyou, sahip olduğu iyi silahlar ve cesur askerlerle savaşın başlarında ardı ardına zafer kazanmış. Daha sonra Huangdi ejderha gibi vahşi hayvanlardan aldığı yardımla Chiyou’yu yenmeyi başarmış, Chiyou ve kabilesi kaçmaya başlamış.

Huangdi askerleriyle Chiyou’yu yakalamaya çalışırken, birdenbire hava kararmış; şiddetli rüzgâr esmeye, gök gürüldemeye, şimşekler çakmaya ve boşanırcasına yağmur yağmaya başlamış. Meğer Chiyou, “Rüzgâr Tanrısı” ve “Yağmur Tanrısı”ndan yardım istemiş. Huangdi, buna karşılık “Kuraklık Tanrısı”ndan yardım isteyerek, rüzgâr ve yağmuru dindirmiş

Chiyou büyü yaparak, yoğun bir sis oluşturmuş ve Huangdi’nin askerlerinin yönlerini şaşırmalarını sağlamış. Huangdi, Büyükayı yıldızından yararlanarak, güneyi gösteren bir araba yapmış ve askerleriyle sisten çıkmayı başarmış.

Huangdi, birçok çatışmadan sonra Chiyou’nun 81 kardeşini öldürmüş ve sonunda Chiyou’yu da yakalamış ve kellesini vurdurmuş. Ölümünden sonra da kötülük yapmasını önlemek amacıyla Chiyou’nun kellesi ve vücudu ayrı ayrı yerlere gömülmüş.

Huangdi, hem askerlerini daha cesur kılmak, hem de karşısına çıkan kabileleri korkutmak için Chiyou’nun resmini bayrağına koydurmuş. Daha sonra Huangdi, diğer kabilelerden de destek almayı başarmış ve tüm kabilenin lideri olmuş.

Huangdi, on parmağında on marifet bulunan biriymiş ve saray, araba ve gemiyi icat etmiş. Huangdi’nin eşi de kâşifmiş. Eskiden yalnızca yabani ipekböceği varmış. Huangdi’nin eşi insanlara ipekböceği yetiştirmeyi öğretmiş ve Çin’de ipek uygarlığı da böylece başlamış. Huangdi, kulübe yapmış, Huangdi’nin eşi de yürüyen kulübeyi, yani şemsiyeyi icat etmiş.

Çin’in eski efsanelerinde Huangdi’ye önemli yer verilmesinden dolayı daha sonraki dönemlerde Çinliler Huangdi’yi ataları olarak kabul ettiler ve kendilerini de Huangdi’nin torunları olarak görmeye başladılar. Çinlilerin ortak atası olarak kabul edilen Huangdi’yi anmak amacıyla, Sarı Nehrin yanındaki Shanxi eyaletinin Huanglin ilçesinin kuzeyindeki Qiaoshan dağında bir “Huangdi mezarı” kuruldu. Her yıl baharda dünyanın dört bir yanından gelen Çinliler “Huangdi mezarı”nda toplanarak Çin milliyetinin ortak atasını anarlar.

Resim : Huangdi'nin Heykeli



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Mitoloji