Çin Mitoloji ve Efsaneleri

Eski Çin Gelenekleri: Dahan

Eski Çin Gelenekleri: Dahan
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Çin Mitoloji ve Efsaneleri Yorumlar : 0 Okunma : 3871 Beğen : 0

Yarımşar aylık 24 sezon arasında yer alan Dahan sezonu, her yıl Ocak ayının 20'si veya 21'inde başlar. Xiaohan gibi, Dahan da havanın soğuk derecesini gösteren bir sezondur. Yani o da "zemheri" aylarındandır... Son yıllardaki meteorolojik kayıtlar, Çin'in çoğu bölgelerinde Dahan sezonunun Xiaohan sezonu gibi soğuk olmadığını kanıtladı. Ancak bazı yıllarda ve bazı deniz kıyısı bölgelerde yılın en soğuk günü, Dahan sezonunda görülür. Dahan sezonunda Çin'in güney bölgelerinin çoğunda ortalama hava sıcaklığı 6 ila 8 derecede seyreder ve Xiaohan sezonuna göre hemen hemen bir derece yüksek olur. "Xiaohan ve Dahan'da insan, soğuktan kartopu olur" şeklindeki tekerleme, Dahan sezonunun, yılın en soğuk döneminde yer aldığını gösterir. Bunun için tahıl ürünlerini soğuktan koruma çalışması ve hayvanların güvenli şekilde kışı geçirmesinin sağlanmasına önem verilmesi tavsiye edilir.

Bazı tarım ürünlerinin ekiminin belli süresinde uygun sıcaklık gerekir. Örneğin, buğday ve kozla gibi ürünlerin belli bir döneminde düşük sıcaklık istenir, aksi takdirde normal şekilde yetişmez. Çin'in güneyindeki bölgelerin çoğundaki hava ılımandır. Erken tohumlanan buğday ve kozla aşırı şekilde büyür, soğuktan korunma gücü ise azalır, donma meydana gelir. Bunun için zamanında uygun cins tarım ürünleri tohumlama, yüksek rekoltenin güvencesi olur.

Xiaohan'da olduğu gibi, Dahan sezonunda da az yağmur yağışı görülür. Çin'in güney bölgesinin büyük kısmındaki yağmur yağışı genellikle 5 ile 10 milimetre arasında değişir, kuzeybatı bölgesindeki yaylada bu rakam 1 ile 5 milimetre olur. Yağmur ve kar yağışının az olması durumunda farklı bölgelerin farklı ekim alışkanlığı ve koşuluna göre zamanında sulama işi yapması gerekir.

Dahan sezonunun ardından, hemen ertesi yılın ilk yarım aylık zaman dilimi olan Lichun sezonu gelir... Bunun için Xiaohan ile kıyaslandığında Dahan'da şifalı yemekler azaltılarak, mevsim değişikliğine ayak uydurulmalıdır.

Dahan, yılın son sezondur. Meteoroloji kayıtlarında bu zaman diliminde aşırı soğuk görülmemektedir: ancak soğuk yine de söz konusudur. Çin'deki geleneklere göre, eski günlerde Çin genelinde, özellikle kırsal kesimlerde insanlar, Bahar Bayramı için hazırlık yapar, tuzlu et hazırlar, tatlılar alır... bu zamanda Baharın yaklaştığı hissedilir. Bunun için insanlar, kendi psikolojisini ayarlar. Çin tıbbı kitaplarına göre, insanlar aktif tavırla tabiatın mevsim değişikliğini kavramalı, olumsuz etkenlerden korunmalı. İnsanların sabah Ginseng çayı içmesi ve akşam Dihuangwan gibi şifalı ilaçları kullanması tavsiye edilir. Özellikle bayanlar, sağlığına özen göstermeli. Bu, Çin halkının uzun tarihinde özetlediği bir tecrübedir.

Dahan sezonunda grip gibi üst solunum yolu hastalıkları sıkça görülür. Bunun için soğuktan koruyan yemekler yenmeli. Günlük yemeklerde zencefil, sarımsak ve biber gibi baharat önerilir.

Son olarak Çinlilerin geleneksel bayramlarının en önemlisi olan Bahar Bayramı, genellikle Dahan sezonuna denk gelir. Bayramda Çin'in kuzeyindeki Harbin kentindeki buz heykelleri festivalinde pırıl pırıl parlayan buz dünyası sergilenirken, güneyindeki Guangzhou kentinde ise çeşit çeşit çiçekler açar. Böyle farklı havalarda insanlar, aynı mutluluk içinde bayram kutlaması yapar.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Mitoloji